Connect with us

La zi

Romii din Saravale, Timis, s-au deprins cu munca si isi trimit copiii la scoala

Comuna Saravale se distinge prin ponderea mare a cetatenilor de etnie roma – circa 1.000 din totalul de 2.650 de locuitori – si problemele sociale sunt destul de spinoase.

Florin Nicolae Raniosu, viceprimarul comunei, ne relateaza ca in sanul comunitatii de romi persista inca obiceiul casatoriilor la varste fragede – multe dintre ele, e drept, neoficializate – dar, in acelasi timp, se remarca o scadere vizibila a infractionalitatii, manifestandu-se, totodata, si semne clare ale unei din ce in ce mai bune integrari sociale.
„Majoritatea muncesc, foarte multi sunt angajati la intreprinderi din Sannicolau Mare si fac naveta, pentru ca la nivel local nu avem investitii private care sa genereze un numar important de locuri de munca.
Exista, insa, si romi, la fel cum sunt si romani, care nu se pot deprinde cu munca. Avem circa 70 de cetateni beneficiari de ajutor social in comuna.

O buna parte dintre acestia sunt trecuti de 40 de ani, analfabeti, cu sanse foarte reduse de angajare”, afirma viceprimarul.

In schimbul ajutorului social, asa cum prevede legislatia, beneficiarii au obligatia sa munceasca in folosul comunitatii, iar primaria comunei ii foloseste cel mai adesea la salubrizarea strazilor.

Un fapt pozitiv, apropo de eforturile romilor de a intra in rand cu ceilalti cetateni, este ca abandonul scolar al copiilor acestora aproape ca nu se face simtit.

In Saravale exista 430 de copii de varsta scolara, iar micutii romi care nu frecventeaza scoala pot fi numarati pe degetele unei singure maini, dupa cum ne asigura Florin Nicolae Raniosu.

Edilii planuiesc ca de anul viitor sa instituie o Zi a Romilor si ramane de vazut cum va fi primit acest demers.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință