Connect with us

Cultura

Romica Puceanu, Regina muzicii lăutăreşti

Romica Puceanu s-a născut la Bucureşti, în anul 1927, într-o familie de lăutari. În anul 1942, când avea doar 14 ani, a debutat public într-un restaurant din Capitală. Între anii 1960-1970, a cântat cu verii săi, Victor şi Aurel, realizând împreună primul său disc, în anul 1964.

Se spunea că vocea şi alura ei aduceau aminte oamenilor de o altă mare cântăreaţă, Cesaria Evora.

În 1988, Romica Puceanu a fost într-un turneu la New York, în Statele Unite ale Americii, cântând timp de 6 luni, în fiecare seară, la restaurantul românesc „Transilvania”. Împreună cu ea a fost şi Mioara Lincan, care îşi aminteşte: „Pe vremea cea erau puţini cântăreţi de muzică lăutărească şi mai puţin cunoscuţi publicului, ca Ion Nămol, Gheorghe Lambru (un solist foarte apreciat şi respectat în lumea noastră muzicală) sau Florică Roşioru.”

În anul 1973, Romica Puceanu efectuează un turneu şi în Israel, împreună cu orchestra condusă de Ion Albeşteanu, dar şi cu alţi cântăreţi, ca Luigi Ionescu, Doinea Badea şi alţi renumişi artişti şi instrumentişti.

În 1994, Romica Puceanu revine în ţară din Statele Unite ale Americii, unde artista s-a stabilit o vreme, cu ajutorul omului de televiziune, Aristide Buhoiu.

Ultimul său domiciliu a fost în Bucureşti, pe strada „Căderea Bastiliei”, într-o casă închiriată, deşi avea o locuinţă proprie în zona „Unirii”, casă pe care a lăsat-o moştenire nepotului său, Ştefan Vass. Deşi grav bolnavă de cancer la colon, Romica Puceanu a încetat din viaţă pe 24 octombrie 1996,  în urma unui accident de maşină, între localităţile Dor Mărunt şi Dragoş Vodă, din judeţul Călăraşi.

Romica Puceanu a fost înmormântată pe 25 octombrie 1996 la Cimitirul „Izvorul Nou” din Bucureşti, locul unde odihnesc şi alţi mari artişti şi colegi de-ai ei, Ion Albeşteanu şi Fărămiţă Lambru.

Sursa: „Floarea romă. 55 de exponenţi romi din România decedaţi după 1989”, Gheorghe Sarău, Bucureşti 2016

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință