Connect with us

Eveniment

„Romi invizibili”- Etnia romă în societatea românească

Pe 8 aprilie, la inițiativa Agenției de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, cu sprijinul Partidei Romilor și al FEDER, a fost organizat un „Eveniment de celebrare și socializare” cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor. În acest cadru una dintre acțiunile desfășurate a presupus o reuniune având ca principal scop dezbaterea unor teme precum: diversitatea, comunitatea ori multiculturalitatea. Au fost încurajați să participe cât mai mulți membri ai etniei rome din rândul celor care nu practică activismul, deși nu-și ascund identitatea etnică.

Aceștia sunt așa-numiții „romi invizibili”, persoane care fac parte din societatea românescă, fără a se diferenția de restul cetățenilor. Cu alte cuvinte, a fost subliniată importanța celor care contribuie la dezvoltarea societății în aceeași manieră în care contribuie orice cetățean, indiferent dacă face sau nu parte dintr-un grup minoritar.

Încă există percepții și tipare învechite care conturează în mod nefavorabil imaginea etniei rome. S-a discutat, așadar, despre cum se poate trece dincolo de stereotipurile din jurul minorității romilor.  

Participanții au contribuit la dezbatere prin poveștile lor de viață, precum și prin relatări inedite atât din perioada contemporană, cât și din vremea regimului comunist.

Ideea organizării unei astfel de întâlniri s-a născut din dorința de a pune în valoare rolul romilor în societate, dar și din nevoia de solidaritate la nivel intra-comunitar.

Tinerii romi au adus în discuție acele stereotipuri care încă fac parte din mentalitatea colectivă a societății noastre, precum și efectele acestora în spațiul public.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință