Connect with us

Educatie

România trebuie să schimbe modul în care sunt finanţate şi evaluate politicile în învăţământ

România trebuie să schimbe „radical”, la nivel strategic, modul în care sunt finanţate şi evaluate politicile în învăţământ, iar performanţele şcolare ale elevilor sunt „printre cele mai scăzute” din Uniunea Europeană, relevă raportul „Reforma învăţământului preuniversitar în România: consolidarea sistemelor de guvernanţă, de evaluare şi de sprijin” prezentat marţi de Direcţia Generală pentru Sprijinirea Reformelor Structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Ministerul Educaţiei.

„La nivel strategic, România trebuie să schimbe radical modul în care sunt finanţate şi evaluate politicile în învăţământ. În acest sens, este nevoie de planificare şi bugetare la nivel strategic pentru a corela resursele cu priorităţile pe termen lung. De asemenea, este nevoie de capacităţi analitice mult mai extinse pentru a monitoriza şi evalua implementarea şi rezultatele politicilor publice, precum şi pentru a responsabiliza instituţiile implicate”, se subliniază în raport.

Conform documentului, deşi România are una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din Europa, performanţele şcolare ale elevilor sunt printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. O mare parte dintre elevii români nu au competenţe de bază, ratele de abandon şcolar sunt ridicate, iar disparităţile dintre unităţile de învăţământ preuniversitar din mediul rural şi cele din mediul urban sunt în creştere, indică raportul.

„Prin urmare, măsurile introduse prin noua lege sunt importante pentru a oferi educaţie de calitate tuturor elevilor şi pentru a susţine şi a face mai incluzivă creşterea economică a ţării”, se mai spune în raport.

Documentul propune o perspectivă care explorează patru domenii esenţiale ale politicilor educaţionale: evaluarea şi sprijinul unităţilor de învăţământ, alocarea resurselor pentru educaţie, cariera didactică şi sistemul de date şi monitorizarea acestora. Fiecare domeniu este analizat pentru a oferi un plan pentru implementarea reformelor propuse în mod eficient, a mai explicat Ministerul Educaţiei.

„România îşi asumă o transformare ambiţioasă a sistemului său educaţional. Sunt convins că acest raport va ajuta ţara să transforme cariera didactică într-o profesie înalt calificată şi atractivă, consolidând managementul educaţional al şcolilor şi asigurând alocarea şi utilizarea strategică a resurselor educaţionale”, a declarat Andreas Schleicher, directorul OCDE pentru Educaţie şi Competenţe, citat în comunicat.

Raportul este pregătit în contextul proiectului „Consolidarea guvernanţei învăţământului preuniversitar din România”, proiect finanţat de Uniunea Europeană, susţinut de Instrumentul de Suport Tehnic, care oferă statelor membre expertiză tehnică pentru realizarea reformelor în diverse domenii, inclusiv educaţia.

IST este principalul instrument al Comisiei Europene pentru a oferi sprijin tehnic reformelor în UE, în urma cererilor autorităţilor naţionale. Acesta face parte din Cadru Financiar Multianual 2021 – 2027 şi din Planul de Redresare pentru Europa.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință