Sanatate

România se confruntă cu o creştere a infectărilor cu HIV/SIDA

Fundaţia Romanian Angel Appeal şi organizaţia non-guvernamentală Observatorul Român de Sănătate au semnalat joi urgenţa alocării fondurilor necesare pentru prevenirea şi stoparea răspândirii HIV în România, menţionând că ţara noastră se confruntă cu o creştere a infectărilor.

Conform unui comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES, infecţia cu HIV este o problemă „majoră” de sănătate publică în România, iar criza sanitară generată de pandemia COVID-19 a agravat situaţia, rata de testare HIV/SIDA înregistrând în 2020 o scădere importantă, în contextul în care numărul de cazuri noi de infecţie cu HIV în România era deja în creştere în ultimii ani.

„Numărul de cazuri noi diagnosticate cu infecţia HIV raportate la nivel naţional în anul 2020 a înregistrat o scădere bruscă faţă de anii precedenţi (432 cazuri noi de infecţie HIV în România, din care 76% bărbaţi şi 24% femei), semnalând o prăbuşire a ratei de testare HIV în contextul pandemiei COVID-19”, precizează cele două organizaţii.

Bazat pe ultima raportare a Compartimentului Pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România, 16.848 de persoane sunt purtătoare ale infecţiei HIV în ţara noastră.

Romanian Angel Appeal şi Observatorul Român de Sănătate subliniază că, în lipsa unor măsuri urgente de prevenire, care să vizeze grupurile vulnerabile la infecţia HIV, pandemia COVID-19 va fi urmată de „o explozie” a numărului de cazuri noi şi de „o agravare dramatică” a situaţiei persoanelor nou infectate.

Acestea au publicat joi un raport privind implicarea mai multor autorităţi locale în furnizarea de servicii sociale de prevenire în aria HIV/SIDA. „Cu toate că infecţia HIV este o problemă de actualitate cu care România se confruntă de peste 30 de ani, iar autorităţile locale au un rol important în sănătatea comunităţii pe care o deservesc, problema HIV/SIDA nu este abordată de administraţiile locale într-un mod proporţional cu gravitatea ei. Realitatea actuală reflectă mai degrabă o abordare sporadică şi lipsită de viziune pe termen lung, periclitând semnificativ şansele de oprire a epidemiei HIV în ţara noastră”, potrivit concluziilor raportului.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version