Connect with us

Sanatate

România, pe primul loc în UE la cazurile de tuberculoză

Lucica Diţiu, medic specialist în boli pulmonare şi cercetător, director al Parteneriatului Global pentru Oprirea Tuberculozei al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a declarat, cu ocazia unei festivităţi în care i-a fost conferit titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Buzău”, că România ocupă primul loc din Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte numărul de pacienţi bolnavi de tuberculoză, alăturându-se unor ţări din Asia Centrală.

Potrivit reprezentantului ONU, cazurile de tuberculoză din România au scăzut în ultimii ani, dar, cu toate acestea, rămân la nivel ridicat.

„Din păcate, în România se găseşte cel mai mare număr de cazuri de persoane cu tuberculoză din Uniunea Europeană. Acum vreo 15 ani erau în jur de 30.000 de cazuri, de departe cele mai multe din UE şi acum continuăm să fim pe primul loc, avem vreo 13.000 – 14.000 de cazuri, inclusiv în judeţul Buzău şi din nou continuăm să fim de departe pe primul loc. Ca şi raportate la suta de mii de locuitori, ne putem compara cu Kazahstan, Uzbekistan, Tajikistan, Filipine. Din punct de vedere al educaţiei sanitare, ne putem compara cu India, inclusiv cu ţările de vest unde nici acolo lucrurile nu stau foarte bine. În Londra sunt cartiere în care numărul de cazuri de tuberculoză de apropie de cel din Rwanda sau Africa de Sud”, a declarat cercetătorul Lucica Diţiu.

Pentru reducerea numărului de îmbolnăviri, a precizat specialistul, este nevoie de prevenţie, un program naţional de control al tuberculozei şi de proiecte pe care administraţiile locale pot să le desfăşoare inclusiv cu ajutorul unor fonduri puse la dispoziţie de Naţiunile Unite.

„Este un program naţional de control al tuberculozei care era foarte bine organizat la nivel teritorial, nu este suficient să fie organizat doar la nivel de Bucureşti şi care ar trebui să fie revigorat, accentuare pe diagnosticare rapidă şi o foarte bună monitorizare a pacienţilor în teritoriu. Trebuie făcută prevenţie. Eu conduc o organizaţie care se numeşte STOP TB Partnership a Naţiunilor Unite în Geneva. Derulăm în jur de 300 de milioane de euro pe an, bani pe care îi oferim ţărilor cu cazuri numeroase de tuberculoză. Avem parteneriate cu oraşe mari precum Mumbai, Seul, Johannesburg. Am încercat la Bucureşti, nu prea a mers şi o să încerc la Buzău. 5-7 milioane de dolari pe an ar putea accesa un astfel de oraş”, a mai precizat cercetătorul român.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință