Connect with us

Social News

România, pe locul patru din lume la creşterea producţiei de vin în 2023

România este una dintre puţinele ţări care au produs, în acest an, mai mult vin decât anul trecut şi a înregistrat a patra cea mai mare creştere a volumului, potrivit unei platforme dedicate promovării vinului românesc.

Conform datelor colectate de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV), analizate de Wines of Romania, România a produs, în 2023, 4,4 milioane de hectolitri de vin, cu 15% mai mult decât în 2022 şi cu 4% mai mult decât media ultimilor 5 ani, consolidându-şi poziţia de al şaselea cel mai mare producător de vin din Europa.

Creşteri de volume au mai înregistrat, pe plan global, Statele Unite (25,5 milioane hl, cu 12% mai mult decât în 2022), Portugalia (7,4 milioane hl, +8%) şi Germania (9 milioane hl, +1%).

Din cauza condiţiilor climatice, a secetei şi bolilor din vie, producţia de vin din emisfera sudică a fost grav afectată, însă şi în Europa s-au înregistrat câteva scăderi abrupte ale volumelor de vin produse. Au fost afectate în special Grecia (-50%), Croaţia (-46%), Georgia (-28%), Spania (-19%), Italia (-13%) şi Moldova (-10%). În emisfera sudică, unde cifrele au o mai mare acurateţe, dat fiind că recolta a avut loc în primăvară, s-au înregistrat pierderi importante în toate ţările producătoare, în afară de Noua Zeelandă, care a produs cu 14% mai mult: Uruguay şi Argentina au produs cu 29% mai puţin, Australia cu 22%, Chile cu 18%, iar Africa de Sud cu 10%. Per total, producţia globală de vin din 2023 este estimată la o medie de 244 de milioane de hectolitri, cu 7% mai puţin decât anul trecut, reprezentând cea mai redusă cantitate din ultimii 60 de ani.

În ceea ce priveşte consumul de vin, lucrurile stau diferit. Deşi pe piaţa internă, în ultimii 10-20 de ani, s-a dezvoltat o comunitate solidă de cunoscători şi consumatori avizaţi, industria mai are încă nevoie de dezvoltare.

Principala provocare, pentru acest an şi pentru anii care vor veni, rămâne deschiderea pieţelor externe. O asemenea scădere a producţiei globale poate reprezenta o oportunitate pentru România de a-şi redobândi statutul internaţional de ţară producătoare de vin.

În urma estimărilor OIV, Franţa a redevenit cel mai mare producător european de vin, cu 45,8 milioane de hectolitri, o cifră identică cu cea de anul trecut. Australia, o sursă populară de vin pentru pieţele europene, a pierdut peste o cincime din producţie din cauza precipitaţiilor abundente şi a inundaţiilor provocate de La Nina. În America de Sud, Chile, ţară cunoscută pentru raportul foarte bun între calitate şi preţ al vinurilor, a suferit din cauza incendiilor şi a secetei, în timp ce podgoriile din Argentina au fost afectate de grindină şi ger.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință