Connect with us

Social

România ar putea primi în această toamnă un avans de 13% din PNRR

Comisia Europeană ar putea aproba la începutul toamnei Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, iar în acel moment ţara va primi prima tranşă de 13% din sumă, după cum a anunţat, joi, Marius Vasiliu, secretar de stat, în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

„Probabil că, respectând termenele din regulament şi încadrându-ne în termenele respective, vom avea planul aprobat la începutul toamnei, ceea ce înseamnă că din acel moment vom avea şi prima tranşă de finanţare din acest plan, un avans de 13% din ceea ce propune România vizavi de cele 29 de miliarde granturi şi împrumuturi”, a spus Vasiliu.

Potrivit acestuia, motivele pentru care suntem încă în discuţii cu Comisia Europeană sunt legate de faptul că inclusiv Comisia şi-a schimbat abordarea când s-a aprobat forma finală a regulamentului, care a fost diferită de draft, pe baza căruia s-a realizat prima versiune de propunere de plan.

„Fiind o grămadă de lucruri în România pe care toată lumea vrea să le rezolve prin PNRR, procesul de negociere, inclusiv internă, a fost unul extrem de laborios, destul de complicat. Pe lângă necesităţi, mai sunt şi condiţionalităţi, care ne prind într-o defazare ca stat membru în relaţia cu UE, atâta timp cât priorităţile altor state sunt diferite de cele de bază ale României, străzi, autostrăzi, drumuri, infrastructură, alimentare cu gaze – noi ne încălzim încă la sobe cu lemn şi folosim cărbune în termocentrale, deci nu discutăm la nivelul României de lucruri care sunt normale şi banale, la noi sunt încă deziderate şi provocări”, a continuat oficialul ministerial.

Avem restanţe la nivelul educaţiei, sănătăţii, mediului, susţine el.

„PNRR este o oportunitate, oarecum venită forţat pentru România, pentru că avem obligativitatea de a finaliza tot ceea ce ne-am asumat într-un termen care, dacă nu este respectat, nu poate fi procedat similar programelor operaţionale clasice cu finanţare europeană pe principiul „cât am primit e bine primit, apoi mergem mai departe pe banii noştri”. Nu merge aşa prin PNRR, suntem obligaţi să ne asumăm toate ţintele, altfel nu primim niciun ban. Oportunitatea vine la pachet şi cu o forţare, iar mediul politic a înţeles această necesitate de a depăşi abordarea de tranziţie de până acum şi de a crea un adevărat proiect de ţară pentru o renaştere a României”, a subliniat Vasiliu.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință