Connect with us

Economie

România a redus semnificativ deficitul guvernamental în trimestrul al treilea, dar a fost pe primele locuri la creşterea datoriei

Deficitul guvernamental ajustat sezonier în Uniunea Europeană şi zona euro a scăzut în trimestrul al treilea al anului trecut până la 2,8% din PIB, de la un nivel de 3% din PIB în trimestrul al doilea, iar cea mai mare reducere a fost înregistrată de România, potrivit cifrelor publicate luni de Eurostat.

Conform acestor date, care sunt provizorii, deficitul guvernamental al României a fost de 4,2% din PIB în trimestrul al treilea, semnificativ mai mic faţă de unul de 7,6% din PIB în trimestrul al doilea.

În schimb, când vine vorba de datoria guvernamentală, România este una dintre ţările membre cu cea mai mare creştere a raportului datorie-PIB în trimestrul al treilea din 2023, comparativ cu trimestrul al doilea. În perioada menţionată, doar nouă dintre cele 27 de state membre UE au înregistrat o creştere a raportului datorie-PIB şi cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Belgia (2,1 puncte procentuale), Letonia (1,9 puncte procentuale), Slovenia (un punct procentual) şi România (0,8 puncte procentuale).

În cazul României, cifrele provizorii ale Eurostat arată că datoria guvernamentală a crescut de la 48,2% din PIB în trimestrul al doilea, până la 48,9% din PIB în trimestrul al treilea.

În ritm anual, trimestrul al treilea din 2023 comparativ cu trimestrul al treilea din 2022, opt state membre au înregistrat o creştere a raportului datorie-PIB. Şi în acest caz România este printre ţările cu cea mai mare creştere a datoriei (plus un punct procentual), alături de Belgia (2,5 puncte procentuale), Estonia (2,3 puncte procentuale), Finlanda (două puncte procentuale), Letonia (1,3 puncte procentuale), Slovacia şi Luxemburg (ambele cu un avans de un punct procentual). În cazul României, cifrele Eurostat arată că datoria guvernamentală a crescut de la 47,9% din PIB în trimestrul al treilea din 2022, până la 48,9% din PIB în trimestrul al treilea din 2023.

Statele membre UE cele mai îndatorate sunt Grecia (165,5% din PIB), Italia (140,6% din PIB), Franţa (111,9% din PIB), Spania (109,8% din PIB), Belgia (108% din PIB) şi Portugalia (107,5% din PIB). La polul opus, cel mai mic raport datorie-PIB se înregistrează în Estonia (18,2%), Bulgaria (21%), Luxemburg (25,7%), Suedia (29,7%) şi Danemarca (30,1%).

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință