Connect with us

Cultura

ROMA ARMEE, spectacolul Teatrului Maxim Gorki din Berlin se joacă pe scena mare, la TNB

Miercuri 26 iunie 2019, în premieră pe scena Mare a TNB, într-o unică reprezentaţie, un spectacol extraordinar produs de Teatrul „Maxim Gorki” din Berlin, care se bucură de unanime aprecieri în presa internaţională:

ROMA ARMEE în regia lui Yael Ronen, laureată a Premiului Europa, secţiunea Realităţi Teatrale (ediţia a XVI-a, Roma, 2017).

„Prin claritate, optimism, pregnanţă şi farmec, acest spectacol pune în prim plan MANDRIA ca răspuns la aspra discriminare” (Peter Laudenbach, TIP, Berlin).

Bazat pe o idee originală a autoarelor Sandra şi Simonida Selimovic, spectacolul ROMA ARMEE propune o poveste puternică: într-un moment în care neofascismul ameninţă Europa, un grup de actori iniţiază o armată supranaţională în scopul autoapărării. Expunând nedreptăţile din trecut îndurate de romii din întreaga Europă, Armata Romă porneşte procesul de auto-reflecţie şi de auto-emancipare începând o revoluţie pentru un viitor paşnic, incluziv şi respectuos pentru toţi europenii.

Realizatorii spectacolului ROMA ARMEE sunt artişti cu biografii excepţionale.

Regizoarea şi autoarea dramatică multipremiată Yael Ronen, originară din Israel (în prezent regizor al Teatrului „Maxim Gorki” din Berlin), considerată drept una din cele mai incitante personalităţi ale teatrului contemporan, are şi reputaţia unuia dintre cei mai implicaţi – social, cultural şi politic – oameni de teatru din Europa. Ea explorează conflictele istorice contemporane în cheia unui puternic umor negru.

Cei doi scenografi ai spectacolului – soţii Delaine şi Damien Le Bas -au făcut parte din selecţia celor 16 artişti din proiectul Paradise Lost – primul pavilion roma din cadrul Bienalei de la Veneţia, în 2007. Actorii din distribuţie sunt romnja, roma şi romi travellers din Austria, Serbia, Germania, Kosovo, România, Anglia şi Suedia, precum şi gadjii de origine israeliană-germană-turcă din Berlin. Componenţi ai acestei unice „Armate Rome”, ei evocă, într-un spectacol de cea mai înaltă calitate artistică, un tablou impresionant al nedreptăţilor istorice, dar şi al celor recente la care este supusă etnia romă.

ROMA ARMEE este, fără îndoială, o exemplară producţie contemporană a romilor, modernă, aflată la confluenţa dintre cabaretul politic şi teatrul-document.

Organizatorul turneului este Institutul European Rom pentru Arte şi Cultură – IERAC, cu sprijinul Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă: Schimburi Culturale, Schimburi de Tineret, Iniţiativa pentru Drepturile Omului, Programul de Sănătate Publică şi al Institutului Goethe din România.

Spectacolul – care va fi titrat în limba română – are loc miercuri, 26 iunie 2019, ora 20.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale”.

Accesul publicului este permis începând cu ora 18.45, deoarece la ora 19.00, în foaierul Sălii Mari, vor fi rostite scurte alocuţiuni de întâmpinare din partea organizatorilor (IERAC) şi a gazdei (TNB).

Biletele se găsesc la Casa de bilete TNB (în foaierul Sălii Mari), precum şi online, pe www.mystage.ro.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință