Connect with us

Asul de trefla

Rom sau ţigan?

În Europa Centrală şi de Est, termenul ţigan desemnează acea populaţie nomadă romă sau sinti, care provine din nordul Indiei şi care vorbeşte dialecte neo-indiene. În schimb, în Vestul Europei, aceloraşi indivizi li se spune gitani, manuşi, ienişi, gypsies sau zingari.

Problema folosirii cu sens peiorativ a cuvântului “ţigan”, mai ales de către cei care nu fac parte din această minoritate etnică, este demult discutată în ţara noastră. Şi, uneori, chiar amendată – fie la propriu, fie la figurat. Însă, după cum ţin să sublinieze legiuitorii şi specialiştii, nu cuvântul ţigan este cel taxabil, ci contextul în care este acesta folosit.

Şi totuşi se ridică de fiecare dată o întrebare: cum este mai bine să spunem: rom sau ţigan? Sau de ce una dintre variante şi nu cealaltă? Dar, în ciuda disputelor şi a confuziilor create pe această temă – mai degrabă în afara etniei rome –, pentru vorbitorii de limba romani lucrurile sunt cât se poate de simple. În “ţigăneşte”, cuvântul echivalent este rom și înseamnă pur şi simplu…om.

Sursa: Talida Stănică, „Kestiuni rome. O incursiune în cultura, istoria și tradițiile romilor, Bucureşti  2014

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință