Connect with us

Cultura

Rom, Roma, român, românesc – câteva argumente pentru lămurirea unor persoane pe care denumirea de romi deranjează

Glasul Romilor a apărut în perioada interbelică fără ca legionarii sau Antonescu să găsească ceva de obiectat. Asta pentru că țiganii și-au spus întotdeauna romi. Este etnonimul lor tradițional și nu a fost inventat ca să-i umilească pe români. E vorba de o simplă omofonie. Numele de romi nu i-a deranjat așadar pe legionari, dar îi deranjează astăzi pe unii mai porniți decât Antonescu.

Pentru cei care au inventat recent o nouă teorie a conspiraţiei în scopul justificării sentimentului lor de inferioritate: e vorba de teoria potrivit căreia romii ar trebui să-şi schimbe, prin forţa legii, etnonimul din “romi” în “ţigani”, întrucât li s-ar fi dat voie să-şi spună “romi” doar după 1989, pentru a produce o confuzie cu “românii”. Iată o serie de argumente precise, istorice şi lingvistice, care le vor arăta acestora de ce sunt nişte mofluzi inculţi şi frustraţi:

1) ‎ Romii s-au numit întotdeauna “romi” nu doar în ţările române şi în Balcani, ci şi în Franţa şi Anglia, unde au ajuns, după secole de migraţie din India, pe la sfârşitul Evului Mediu şi începutul Renaşterii. Din acest motiv, romii/ţiganii în Franţa au fost numiţi de către ceilalţi, alternativ, Gitans şi… Romanichels. În Anglia: Gypsies şi Romanies. Ţiganii, în aceste ţări, sunt cunoscuţi de secole a vorbi – în Franţa: le “romanichel”, în Anglia: the “Romany language”.

2) “Rom” este etnonimul dintotdeauna, iniţial şi propriu al ţiganilor. Rom, dom, sau lom, în funcţie de regiuni. E vorba de o simplă omofonie incompletã şi întâmplătoare cu “român”. “Dom”, cum îşi spun ţiganii în Asia centrală, începe cu o consoană cerebrală, proprie limbilor din India, care în graiurile romilor emigraţi spre Europa a devenit R sau L… De aici diferenţa între “rom” cum îşi spun ei în Europa şi “lom” cum îşi zic mai spre Caucaz. E denumirea lor proprie, femininul e “romni” iar limbă e “romanès”… Sună ca “româneşte”?… Aşa e, dar e o pură coincidenţă. Steagul Chadului (Ciadului) e identic cu al României… Hai atunci să-i obligăm la ONU pe acei negri să şi-l schimbe. E adevărat, tot aşa şi faptul că ţiganii îşi spuneau “romi” când românii îşi ziceau “valahi” sau “moldoveni”…

3) Una din primele gramatici ale limbii romilor este “Romano Lavo Lil”, a lui George Borrow, publicată în Anglia la jumătatea sec. XIX…
George Borrow folosea în permanenţă “Romany” pentru ţigani şi Gypsies în momentul în care în principatele danubiene termenul de “român” pentru a-i desemna pe localnici nu intrase încă în uz… Pe atunci era vorba aici doar de Valahia şi Moldova. Omofonia e întâmplătoare.

4) În România, cine îşi dă osteneala să caute prin biblioteci şi arhive, poate citi gramatica limbii rom/ţigăneşti publicată de Kogălniceanu, cea a lui Popp-Serboianu, precum şi scrierile amuzantului filolog francez din sec. XIX-lea. – Jean Alexandre Vaillant, colaborator al lui Kogălniceanu, care nu numai că scrie în detaliu despre cum ţiganii îşi zic între ei roma, în sec. 19, dar care a scris o carte întreagă -o fantasmagorie ocultistă, ieşită din până unui om obsedat de tarot şi alte pseudo-stiinte- prin care a căutat să dovedească faptul că, întrucât poporul Roma (ţiganii) sunt atât de înţelepţi şi călători, ei au fondat… Roma şi imperiul roman!… Cartea se numeşte “Leş Romes, histoire vraie des vrais Bohémiens”, datează din 1857 şi o găsiţi la Biblioteca Naţională. E scrisă de Vaillant, colaboratorul francez al lui Kogălniceanu, care l-a şi lăudat pentru asta, fără că distinsul filolog (Kogălniceanu), omul de stat şi artizan al Unirii să găsească ceva suspect în faptul că denumirea proprie a ţiganilor –rom, roma– sună ca cea a românilor… Nici nu a văzut o conspiraţie aici… deşi i s-a părut plauzibil ca ţiganii au putut fonda Roma…

5) Argument socio-lingvistic: cei care se forţează să creadă că ţiganilor li s-a dat voie să-şi spună “romi” în ultimele două decenii ignora totul despre funcţionarea unei limbi şi a unei societăţi. Un etnonim nu poate fi impus din umbrã, în mod uniform, din motive conspiraţioniste, unor grupuri umane disparate, care nu comunică între ele, cum sunt romii. Un etnonim nu poate, de altfel, fi modificat, decât în urma unor cataclisme istorice şi, oricum, niciodată în mod voit, calculat. Invers, romii nu şi-au spus niciodată “ţigani” între ei, după cum ungurii nu îşi spun “unguri”, iar grecii nu îşi spun “greci” (şi nici armenii – “armeni”, etc.)… Argumentul că aşa le zice toată lumea e stupid. Pe aici le spunem nemţilor “nemţi”… dar nemţii nu-şi zic aşa între ei. Ţiganii s-au numit întotdeauna între ei “romi”.

6) Primul congres mondial al ţiganilor -Romany- a avut loc în 1971… Cu acea ocazie a fost adoptat şi imnul Mondial al ţiganilor, “Gelem-gelem”.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință