Educatie

Rolul şcolii în societate

Scoala, dupa cum bine stim este institutia care pregateste, educa tanarul membru al societatii in vederea socializarii lui. Scoala este cea care deschide ochii omului catre universul cunoasterii, lumii in care traieste. Ea are si rolul de a-i dezvolta aptitudinile si a-i crea parghii motivationale in activitatile sale din societate. Totodata il educa pe tanar formandu-i buna conduita in relatiile cu lumea inconjuratoare: mediu, alte grupuri de oameni, responsabilitati, obligatii si drepturi in societate.

Pregatirea copilului pentru scoala este considerata tot mai mult, functia majora, obiectivul formativ central al activitatilor instructiv-educative.
Pregatirea copilului pentru scoala, trebuie inteleasa ca o adaptare reciproca pe de o parte a copilului la scoala, iar pe de alta parte a scolii la copil. De altfel cand ne referim la scoala, trebuie sa avem in vedere reconsiderarea ei permanenta in raport cu cerintele dezvoltarii sociale, in asa fel incat ea sa corespunda si sa raspunda in cel mai inalt grad acestor cerinte.
In acest fel pregatirea copilului pentru scoala va fi implicit si o pregatire pentru societate.

Traim intr-o lume care ne pune la grea incercare, in fiecare clipa, capacitatea de a face fata unor impacturi afective, sociale, de a manifesta reactii comportamentale in care sa nu uitam de modul in care ne vad ceilalti, de gradul de a se relationa cu ceilalti, de a-si cunoaste posibilitatile, de a se putea mobiliza pentru a trece de esec, de deschiderea spre acceptarea parerilor celorlalti, de puterea de a fi om bun.
Este foarte adevarat ca familia, atmosfera ei calda, plina de afectiune, contribuie prima si decisiv la dezvoltarea fizica si psihica a copilului, dar personalitatea umana se contureaza cald, uman, stiintific si metodic, in cadrul scolii. Pregatirea pentru intrarea in viata adulta, anterior realizata de familie, va fi continuata, in perioada scolarizarii, de catre aceasta institutie. Aceasta este acum, contextul in care copilul va trebui sa faca prima incercare de a iubi pe altcineva in afara de sine.

Scoala este a doua casa a tanarului in formare. In acesta casa el trebuie sa paseasca cu bucurie si incredere. Scoala este un prim factor al educatiei continue si sistematice. Activitatile educative, utilizate in scoala, dezvolta un caracter programat, planificat, individual la individ.
Educatia de baza este o datorie si o responsabilitate a individului fata de ceilalti membri a societatii.
Pentru ca o persoana sa-si largeasca orizontul intelectual, el nu se poate limita doar la niste cursuri de specialitate. Educatia indivizilor, nu e numai un drept, ci si o cheie al secolului XXI. Ea ajuta la promovarea democratiei, a justitiei, dezvoltarea ecologica, stiintifica, sociala si economica, promovarea pacii, egalitatea intre sexe. Educatia ajuta indivizii de a gasi cheia vietii, de a o putea deschide acea usa si de a fi util acolo in interior.

Educatia dureaza pe tot parcursul vietii si are ca scopul sa dezvolte responsabilitati si independente. Prin educatie indivizii pot sa se valorifice, sa se ridice la nivelul asteptarilor societatii.

Prin intunericul inculturii nu poti inainta in nicio directie. Te va cuprinde tot mai tare sentimentul neputintei, care va lucra subtil si febril in adancul fiintei tale. Iar incultura iti va face scoala inutila!

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version