Creşterea anuală a Produsului Intern Brut al României va fi moderată în 2024, de 1,8%, mult sub previziunile economice iniţiale de 3%, în ciuda tendinţelor pozitive înregistrate în prima jumătate a anului şi care se vor păstra şi în perioada următoare, consideră echipa de economişti care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor (RoEM).
Potrivit unui comunicat al economiştilor, în septembrie 2024, Institutul Naţional de Statistică a publicat date provizorii privind creşterea economică a României în primele şase luni ale acestui an, conform cărora PIB-ul României a înregistrat o creştere de 0,8% în trimestrul II faţă de trimestrul I, în timp ce în primul trimestru s-a observat o creştere de doar 0,5%. Deşi aceste cifre ar putea sugera o accelerare modestă a creşterii economice, ele sunt în realitate sub aşteptările analiştilor, ceea ce prevesteşte o creştere economică mai redusă pentru întregul an 2024, faţă de cea preconizată la începutul acestui an, arată cercetarea RoEM.
În prima jumătate a acestui an, în România, s-a înregistrat o creştere a cererii interne, stimulată în principal de creşterea reală a veniturilor populaţiei (inclusiv majorarea pensiilor de la începutul acestui an, respectiv creşterea salariului minim pe economie în ultimul trimestru al anului 2023), precum şi de reducerea treptată a inflaţiei. Deşi aceste tendinţe continuă şi în a doua jumătate a acestui an (de exemplu, majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei, începând cu 1 iulie 2024, sau o nouă creştere a pensiilor începând cu luna septembrie 2024), echipa de economişti RoEM consideră că veştile mai puţin favorabile vin din sectorul companiilor.
În ceea ce priveşte sectorul producţiei, situaţia este similară, consideră echipa de economişti RoEM: toate sectoarele activităţii economice aduc contribuţii modeste, iar în unele cazuri chiar negative la evoluţia PIB-ului României din acest an.
„Agricultura a fost grav afectată de seceta din această vară, în special în ceea ce priveşte culturile de porumb, iar acest impact se va resimţi în indicatorii economici din a doua jumătate a anului. Industria continuă să urmeze trendul negativ al perioadei post-pandemie, amplificat de stagnarea economiei Germaniei, cel mai important partener comercial al României. Construcţiile sunt sprijinite pe moment de investiţiile guvernamentale, dar sectorul rezidenţial arată semne de slăbiciune, ceea ce prevesteşte o contribuţie mai redusă a acestui sector la creşterea PIB-ului, faţă de contribuţia mult mai însemnată adusă anul trecut. Sectorul serviciilor, care a jucat un rol esenţial în revenirea economică post-pandemie, a adus doar o contribuţie minimă în prima jumătate a anului 2024. Problemele din sectorul IT reprezintă un exemplu elocvent în acest sens, iar tendinţele negative par să persiste şi în perioada următoare”, arată analiza economiştilor.
Romanian Economic Monitor este un proiect de cercetare al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, prin care cei şase cercetători ai universităţii implicaţi în acest demers ştiinţific publică o serie de date economice în forma unor infografice interactive, menite să arate o imagine comprehensivă, actualizată în timp real a situaţiei economice din România.
Scopul proiectului este informarea clară şi precisă a românilor în privinţa evoluţiei economiei, bazată pe surse de date credibile şi verificate, dar şi oferirea unui sprijin real factorilor decizionali din politica şi economia românească, prin realizarea şi actualizarea frecventă a analizei situaţiei economice, şi oferirea unui punct de pornire pentru realizarea unor scenarii de previziune, care să ajute funcţionarea eficientă a economiei.