La zi

Retrospectivă a evoluţiei Festivalului Intercultural ProEtnica în cele 20 de ediţii

În prima zi a Festivalului ProEtnica Sighişoara, a cărui a XX-a ediţie va avea loc în perioada 28 august – 1 septembrie, Centrul Internaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara (ibz) în colaborare cu Fundaţia Hanns Seidel şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice vor prezenta o retrospectivă a manifestării şi modul în care aceasta a evoluat începând din anul 2001.

„În prima secţiune, intitulată „Agora dialogului cultural’, publicul larg va putea fi prezent, miercuri, 28 august 2024, în Sala Barocă a Primăriei, la o masă rotundă unde se va face o retrospectivă a evoluţiei ProEtnica, în cele 20 de ediţii anuale. Vor participa, între alţii, reprezentanţi ai Departamentului pentru Relaţii Interetnice, ai Ministerului Culturii şi ai Agenţiei Naţionale pentru Romi cărora, în zilele următoare, li se vor alătura universitari, personalităţi din cultură, experţi în drepturile minorităţilor, scriitori şi jurnalişti”, a arătat directorul festivalului, Volker Reiter, într-un comunicat de presă.

La masa rotundă din cadrul secţiunii „Agora Dialogului Intercultural”, în cadrul căreia va fi prezentată contribuţia Departamentului pentru Relaţii Interetnice în derularea celor 20 de ediţii ale Festivalului Intercultural ProEtnica, vor participa subsecretarii de stat din DRI, Dincer Geafer şi Thomas Şindilariu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Iulian Paraschiv, subsecretarul de stat din Ministerul Culturii, Irina Cajal-Marin, producătorul de televiziune Boris Velimirovici, reprezentant al minorităţilor naţionale în Consiliul de Administraţie al SRTV, şi iniţiatorul festivalului, Volker Reiter.

Organizatorii Festivalului intercultural ProEtnica – ediţia a XX-a au anunţat, luni, publicarea programului extins, care prevede o serie de conferinţe, dezbateri, expoziţii, lansări de carte etc., care completează programele artistice ale celor 20 de etnii din România, de pe scena din Piaţa Cetăţii Medievale.

„Aceste activităţi se desfăşoară în colaborare cu Fundaţia Hanns Seidel şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României. Secţiunile dialogului extins dintre organizaţiile minorităţilor naţionale sunt complementare evoluţiilor artistice şi interactive de pe scena festivalului. Timp de cinci zile, pe scena din Piaţa medievală a Cetăţii Sighişoara vor evolua sute de artişti reprezentând cele 20 de minorităţi din România. Ei vor susţine recitaluri, spectacole de muzică şi dansuri tradiţionale specifice fiecărei comunităţi. Programul complet al Ediţiei a XX-a a Festivalului ProEtnica – Sighişoara 2024 poate fi urmărit pe site-ul ProEtnica 2024”, se arată într-un comunicat de presă.

În acest an, au mai subliniat organizatorii, Festivalul Intercultural ProEtnica Sighişoara se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis.

Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României, Ministerul Culturii şi Ambasada Republicii Federale Germania sunt principalii finanţatori ai manifestării, iar manifestarea are loc în colaborare cu Consiliul Judeţean Mureş şi cu sprijinul Municipiului Sighişoara, al Agenţiei Naţionale pentru Romi şi al Centrului Naţional de Cultură Romano-Kher.

„ProEtnica reprezintă o agora a dialogului intercultural cu valoare de unicat în România şi cu reverberaţii pozitive în plan european. Totodată, este un instrument pentru consolidarea păcii interetnice, pentru o Românie pluralistă şi democratică! Un număr important de parteneri media şi-au anunţat participarea la acesta ediţie a festivalului care aşteaptă prezenţa a peste 10.000 de spectatori”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version