Connect with us

Eveniment

Reprezentanții Partidei Romilor, prezenți la Olimpiada națională de Limba Rromani

Deputatul Cătălin Manea, reprezentantul romilor în Parlament, împreună cu sub-secretarul de stat în Ministerul Educației, Marian Daragiu, și cu membrii conducerii Sucursalei Cluj a Asociației Partidei Romilor Pro-Europa au fost, ieri, prezenți la deschiderea Olimpiadei naționale de Limba Rromani.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Aulei Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în prezența elevilor participanți și a cadrelor didactice care îi coordonează, precum și a oficialităților locale și centrale, a reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Cluj (ISJ Cluj), a Comisiei Centrale a Olimpiadei Naţionale de Limba Rromani și a altor invitați.


Deputatul Cătălin Manea le-a vorbit celor prezenți despre istoria zbuciumată a romilor. “Am considerat că este extrem de important să le reamintesc reprezentanților diferitelor instituții prezenți la eveniment adevăruri istorice ale romilor pe aceste meleaguri, precum Robia și Holocaustul romilor. Copiii noștri și generațiile viitoare trebuie să cunoască adevărul istoric despre comunitatea noastră”, a declarat reprezentantul romilor în Parlament.
La rândul său, președintele APRPE, Nicolae Păun, a ținut să precizeze: “Partida Romilor a susținut și va sprijini în continuare organizarea și desfășurarea concursurilor școlare care vizează păstrarea și promovarea culturii și identității minorității rome”.

Premiați de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului

 

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a premiat o serie de reprezentanți ai romilor.

În semn de prețuire și recunoștință pentru implicarea activă în viața Bisericii și pentru bogata activitate de promovare și dezvoltare a limbii rromani în mediul universitar și preuniversitar românesc, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni domnului prof. univ. dr. Gheorghe Sarău, cadru universitar la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (FLLS) din cadrul Universității București, activist pentru propășirea etniei rrome din România, autor de manuale și dicționare în limba rromani. De asemenea, diplome de aleasă cinstire a oferit și altor binefăcători: Cătălin Manea, deputat pentru minoritatea romă, și Marian Daragiu, subsecretar de stat în Ministerul Educației Naționale.


În cadrul ceremoniei, violonistul Paul-Gabriel Cengeri, elev la Școala Gimnazială ,,Gheorghe Șincai” din Florești, județul Cluj, a susținut un scurt moment artistic, iar soprana japoneză Ato Kawara, de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, a interpretat imnul rromilor „Gelem, Gelem”, în deschiderea ceremoniei. Aceștia au fost acompaniați la pian de Tubi Șfaiț.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință