Connect with us

Social

REDI Economic Development şi Patria Credit IFN au semnat un acord pentru finanţarea şi incluziunea antreprenorilor romi

Vor fi finanţate afacerile gestionate de cetăţeni de etnie romă şi afacerile locale care angajează muncitori de etnie romă, prin intermediul programului dedicat, ‘Microfinanţarea nu are etnie'”

REDI Economic Development şi Patria Credit IFN au semnat un parteneriat local pentru finanţarea şi incluziunea antreprenorilor romi, cu precădere agricultori, din micile comunităţi rurale din ţară, potrivit unui comunicat.

„Prin intermediul acestui parteneriat, vor fi finanţate afacerile gestionate de cetăţeni de etnie romă şi afacerile locale care angajează muncitori de etnie romă, prin intermediul programului dedicat, ‘Microfinanţarea nu are etnie'”, se menţionează în comunicat.

Conform studiului „Romii în 10 ţări europene” realizat de Agenţia Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA) în 2021, doar doi din cinci romi din România cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani (41%) sunt angajaţi sau desfăşoară o muncă plătită, faţă de statistica naţională unde procentul este de 71%.

„Angajarea este mult mai rară printre femeile rome, în 2021, doar 23 % dintre femeile rome din România, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani, fiind angajate, în comparaţie cu 56 % din bărbaţi romi din aceeaşi categorie de vârstă”, se menţionează în comunicat.

Totodată, fiecare al doilea rom tânăr din ţara noastră cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani (59%) este neangajat sau nu se află într-o formă de învăţământ sau perfecţionare. La nivel naţional procentul este de 15% (în 2020).

Unu din patru romi români în vârstă de peste 16 ani (23 %) s-au simţit discriminaţi în căutarea unui loc de muncă, în ultimele 12 luni înainte de studiu.

Procentul este unul dintre cele mai mici la nivelul Uniunii Europene, unde media este de 33%, cu un maxim de 81% în Portugalia. În medie, numărul romilor români care se confruntă cu discriminare la căutarea unui loc de muncă s-a dublat faţă de 2016 (de la 10 %).

Conform sursei citate, nu există studii sau statistici oficiale privind antreprenorii locali romi. Reprezentanţii REDI Economic Development SA susţin că „există o comunitate diversă de antreprenori romi care îşi desfăşoară activitatea într-o varietate de domenii, de la ferme agricole la servicii şi comerţ cu amănuntul. Mulţi dintre ei se confruntă cu dificultăţi în a-şi găsi resursele şi sprijinul necesare pentru a-şi dezvolta afacerile.”

Conform studiului menţionat, la nivelul Uniunii Europene există o importantă preocupare pentru reducerea decalajului în ocuparea forţei de muncă de către romi cu cel puţin jumătate şi statele membre trebuie să se asigura că cel puţin 60% dintre romi vor avea o muncă plătită până în 2030, faţă de o media de doar 43% în 2021. De asemenea, trebuie redus şi decalajul de gen al romilor cu cel puţin jumătate pentru a se asigura că cel puţin 45% dintre femeile rome vor avea o muncă plătită până în 2030, faţă de doar 28% in 2021.

Odată cu creşterea acestor procente, se va asigura implicit o mai bună incluziune socială şi economică, creştere la care va contribui major incluziunea financiară a populaţiei şi antreprenorilor de etnie romă.

„În Patria Credit, incluziunea financiară, economică şi socială a membrilor comunităţilor rurale ţine cont de dorinţa noastră de a stimula mica economie locală, indiferent de etnia antreprenorilor. Suntem prezenţi de foarte mulţi ani în mediul rural şi finanţăm fermele mici şi foarte mici, inclusiv ale unor comunităţi de romi, şi parteneriatul cu REDI vine să susţină acţiunile noastre şi misiunea Patria de a contribui la dezvoltarea şi prosperitatea comunităţilor rurale de la noi.” a menţionat Raluca Andreica, CEO Patria Credit.

Creditele care pot fi accesate de producătorii agricoli si micii antreprenori de etnie romă, prin programul Patria Credit, au valoare de până la 120.000 de lei, sunt fără garanţii reale, se acordă pe o perioadă de până la 5 ani, au o rambursare flexibilă, în rate egale, sezoniere sau personalizate, cu posibilitatea de a folosi banii pentru investiţii, finanţarea activităţii curente şi proiecte cu destinaţie mixtă.

Mai mult, Patria Credit va angaja un reprezentant de etnie romă care va facilita şi dezvolta relaţia de colaborare cu antreprenorii romi sau cei care angajează romi.

Misiunea REDI Economic Development este de a îmbunătăţi accesul la finanţare pentru antreprenorii romi şi antreprenorii activi în comunităţile de romi din România, Bulgaria, Macedonia de Nord şi Serbia. Înfiinţat în Luxemburg în 2019, REDI Economic Development SA este primul vehicul de investiţii cu un focus specific pe antreprenorii romi şi o capacitate de investiţii de 5 milioane de euro pentru oferirea de împrumuturi şi partajarea riscurilor cu intermediarii financiari.

Patria Credit IFN SA este o instituţie financiară nebancară (IFN) care susţine eforturile micilor fermiri si antreprenorilor, precum şi impactul lor pozitiv asupra comunităţilor rurale.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință