Connect with us

Eveniment

Recensământul populaţiei şi locuinţelor 2021 începe luna viitoare(1 februarie – 17 iulie 2022)

Recensământul populaţiei şi locuinţelor 2021 se va desfăşura în perioada 1 februarie – 17 iulie 2022

Recensământul de probă s-a desfăşurat în perioada 1 februarie – 31 martie 2021, iar recensământul populaţiei şi locuinţelor (RPL2021) se va desfăşura în perioada 1 februarie – 17 iulie 2022.

Totodată, termenele referitoare la prelucrarea datelor, la diseminarea şi publicarea rezultatelor Recensământului populaţiei şi locuinţelor (RPL2021) rămân nemodificate. Rezultatele finale ale RPL2021 vor fi publicate în decembrie 2023, conform calendarului Eurostat.

În anul 2021, atât în România, cât şi în celelalte statele membre UE era programată desfăşurarea Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor. Din cauza situaţiei create de pandemia SARS-CoV-2, Comisia centrală pentru Recensământul populaţiei şi locuinţelor din România (CCRPL2021) a decis decalarea termenelor Recensământului populaţiei şi locuinţelor (RPL2021), precum şi a Recensământului de probă. Termenele referitoare la prelucrarea datelor şi la diseminarea şi publicarea rezultatelor rămân nemodificate.

Potrivit INS, acest recensământ este primul care se va desfăşura preponderent online. Fiecare persoană va avea posibilitatea de a se autorecenza, completând chestionarul de recensământ după etapa de preînregistrare.

„Informaţiile colectate prin intermediul chestionarelor individuale vor fi prelucrate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) şi anonimizate imediat după intrarea în sistem. Datele colectate la recensământul de probă şi cele rezultate după agregarea lor nu vor fi făcute publice şi nici diseminate în vreun fel”, se menţionează în comunicat.

Autorecenzarea

Runda 2021 a recensământului populaţiei şi locuinţelor va aduce o premieră pentru România, şi anume autorecenzarea, a declarat Silvia Pisică, coordonatoarea Unităţii de Coordonare şi Implementare a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2021 (UCIR).

„Runda 2021 a recensământului o îmbrăcăm în haine noi, moderne. În primul rând este vorba despre faptul că ne luăm la revedere de la hârtie. Nu mai imprimăm nimic, nu mai avem nevoie să imprimăm nimic şi întregul recensământ se va realiza exclusiv în condiţii de informatizare. Prima etapă a recenzării va trebui să o facem noi înşine – etapa de autorecenzare. Numai după ce se va termina perioada de autorecenzare, care va dura două luni, se va intra în teren, în formatul clasic, cu recenzori care să bată la uşa fiecărei locuinţe care conţine membri care nu s-au autorecenzat. Înregistrarea, şi de această dată, nu se va face pe hârtie, ci se va face într-un chestionar electronic încărcat pe tablete. Tabletele sunt puse la dispoziţie de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Autorecenzarea reprezintă o premieră pentru România. Bine ar fi ca de această dată România să se situeze alături de Slovacia în categoria celor peste 80% pondere a populaţiei care a înţeles beneficiul autorecenzării. Ceea ce a dezvoltat Institutul Naţional de Statistică pentru runda 2021 este o aplicaţie care va permite autorecenzarea, fiind realizată pe indiferent de tipul de echipament electronic pe care îl posedă fiecare. Nu există restricţie. Mai mult decât atât, chestionarul va putea fi accesat şi în alte limbi decât limba română şi mă refer la limbile naţionalităţilor conlocuitoare, minorităţile naţionale, dar şi într-o limbă de circulaţie internaţională, respectiv engleză”, a explicat Pisică.

Potrivit reprezentantei INS, autorecenzarea se va realiza în doi paşi, ce presupune preînregistrarea şi completarea chestionarului propriu-zis.

„Este un chestionar dinamic, care permite o navigare logică şi cu salt de la o secţiune la alta, de la o întrebare la alta, de la un grup de întrebări la altul, în funcţie de ceea ce răspunde omul. O altă noutate sunt informaţiile pe care le vom produce vor fi la un nivel de detaliere extrem de mare în profil teritorial. Informaţiile vor fi disponibile pentru suprafeţe de un kilometru pătrat. Deşi vom încheia recenzarea în luna iulie vom putea ieşi către public cu date detaliate în decembrie al aceluiaşi an. Această autorecenzare se face extrem de simplu, este perfect securizată şi a fost gândită tocmai pentru a asigura foarte bine securitatea datelor şi se face în doi paşi. Primul pas este că fiecare cetăţean va afla din timp, prin canalele de comunicare şi promovare a recensământului, care este adresa unde se vor putea înrola pentru a accesa formularul de preînregistrare. Toţi cei care se preînregistrează şi completează o adresă de e-mail vor primi chestiionarul pe adresa indicată. Pasul doi este că, în momentul în care primesc link-ul pe adresa de e-mail pe care o precizează, vor avea posibilitatea să îşi acceseze propriul chestionar, să-l completeze şi să-l transmită, asigurându-se astfel că nu există niciun fel de protecţie din punct de vedere al sănătăţii pentru ei şi familia lor”, a afirmat Silvia Pisică.

Pentru derularea noului recensământ vor exista trei platforme dedicate.

„În primul rând, site-ul recensământului unde informaţiile importante referitoare la modul în care se pregăteşte recensământului şi progresul recenzării. Mai vorbim despre platforma de preînregistrare, deocamdată o necunoscută. Urmează să fie stabilită şi atunci va fi făcută cunoscută publicului. De asemenea, cea de completare a chestionarelor reprezintă o platformă de sine stătătoare, unde fiecare om va putea intra şi va putea să îşi completeze informaţiile în propriul chestionar”, a menţionat coordonatoarea UCIR.

Conectare, validare, prelucrare şi prezentare a datelor în format electronic

Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România, ce va avea loc în prima parte a anului 2022, este primul în care avem o conectare, validare, prelucrare şi prezentare a datelor în format electronic, iar ponderea pe care o va avea culegerea datelor în online se va situa cel puţin la nivelul de 30% – 35%, a afirmat preşedintele Institutul Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

„În viziunea mea, recensământul (populaţiei şi locuinţelor, n.r.) este o acţiune exclusiv a statisticii oficiale. Statistica oficială are o singură obligaţie: să ofere cele mai bune mijloace pentru culegerea, validarea şi prelucrarea datelor. Restul ţine foarte mult de întreaga societate. Sunt ţări care au derulat această acţiune, sunt alte ţări care, tot din motive de pandemie, vor desfăşura această acţiune la sfârşitul acestui an sau pe parcursul anului viitor. Dintre ţările care au realizat această acţiune sunt câteva la care culegerea în online este foarte mare: Portugalia – undeva la 87%, Slovenia – 86% – 87%, Franţa, chiar dacă desfăşoară într-o altă manieră recensământul populaţiei şi locuinţelor, în 2017 a realizat în online peste 50%. Până acum, nivelul cel mai mic de înregistrare în online îl are Bulgaria, cu numai 32%. Eu sunt sigur că noi ne vom situa cel puţin la nivelul 30 – 35% (…) Care ar fi motivaţia unei promovări în spaţiul public a ceea ce facem noi, astfel încât poziţia societăţii să fie una pozitivă ? Este primul recensământ în care avem o conectare, o validare, prelucrare şi prezentare a datelor în format electronic”, a declarat Andrei.

Conform şefului INS, unul dintre indicatorii importanţi luaţi în calcul pentru promovarea rezultatelor acestei cercetări statistice la nivel internaţional este şi ponderea persoanelor care vor asigura introducerea datelor în format online.

„În primul rând, e perioada dificilă în care vom asigura culegerea datelor, întrucât nu ne aşteptam ca şi în 2020 să fie pandemie. În acest condiţii noi vom face toate eforturile, dar nu depinde numai de noi, astfel încât contactul direct să fie redus la minim. O spun cu multă satisfacţie că strategia pe care noi am construit-o este una stabilită înainte de această situaţie neplăcută a pandemiei. E o metodă de culegere care a încercat de la început să reducă pe cât posibil intrarea în teren. Foarte mult va depinde şi de fiecare dintre noi, nu numai pentru a sigura această încărcare a datelor în varianta online, ci şi de a promova această cercetare, care în fond nu este o acţiune numai a statistici oficiale, ci şi una a întregii societăţi. Noi ne-am stabilit de la început că unul din indicatorii importanţi pentru promovarea rezultatelor acestei cercetări statistice la nivel internaţional este şi ponderea persoanelor care vor asigura introducerea datelor în format online. Eu mi-aş dori foarte mult ca această pondere să fie cât mai mare şi în aceste condiţii să putem să fim acolo în prima linie alături de alte institute de statistică, la nivelul altor ţări”, a spus preşedintele INS.

Acesta a menţionat, totodată, că următorul recensământ realizat în România este plasat alături de alte acţiuni derulate de statistica oficială de-a lungul timpului.

„Am situat acest recensământ alături de cele mai semnificative recensăminte pe care le-a desfăşurat statistica oficială în decursul istoriei. În 1859 a fost primul recensământ, în 1930 recensământul modern din punct de vedere al metodologiei aplicate şi 1966 primul recensământ care a asigurat prelucrarea datelor în format electronic. Chiar dacă era un sistem învechit cu ceea ce înţelegem noi informatic la acest moment, la nivelul anului 1966 era un sistem inovator”, a subliniat Tudorel Andrei.

50.000 de gospodării din întreaga ţară au participat la recensământul de probă

Institutul Naţional de Statistică a efectuat în perioada 1 februarie – 31 martie 2021 recensământul de probă, în etapa de pregătire a Recensământului populaţiei şi locuinţelor care va avea loc în cursul anului 2022, iar la acesta au participat 50.000 de gospodării din întreaga ţară, conform unui comunicat al instituţiei.

Recensământul de probă a vizat testarea capacităţii de colectare a datelor, modul de funcţionare a soluţiei tehnice pentru auto-recenzare, precum şi organizarea fluxului de lucru în procesul de recenzare.

INS menţionează elementele de noutate la Recensământul propriu-zis care se va desfăşura în prima parte a anului 2022. Astfel, fiecare persoană va avea posibilitatea de a se autorecenza prin simpla accesare a unui link, se elimină complet chestionarele pe hârtie, iar recenzorii vor folosi tablete puse la dispoziţie de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Potrivit INS, recensământul de probă a avut în vedere testarea următoarelor activităţi: organizarea generală a recensământului (inclusiv aspecte metodologice); colectarea, înregistrarea, stocarea şi prelucrarea datelor; funcţionalitatea sistemului integrat IT; reacţia populaţiei în ceea ce priveşte cunoaşterea scopurilor recensământului, recepţionarea conţinutului acestuia şi gradul de participare la recensământ.

Institutul Naţional de Statistică a beneficiat de sprijinul tehnic şi operaţional al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care se va implica în buna funcţionare a întregului proces de recenzare şi în cadrul recensământului propriu-zis.

Recensământul de probă al populaţiei şi locuinţelor s-a desfăşurat în trei etape. Faza 1: începând cu data de 1 februarie s-a realizat pregătirea bazei de date cu variabile de recensământ preluate din surse administrative şi precompletarea în chestionarele individuale; faza 2: între 10-16 martie a.c. a avut loc auto-recenzarea (completarea chestionarelor online de către persoanele din gospodăriile cuprinse în eşantion); faza 3: între 22-31 martie a.c. s-au realizat de recenzori interviurile faţă-în-faţă în cazul persoanelor/gospodăriilor unde, din motive obiective, nu s-a putut efectua auto-recenzarea.

Auto-recenzarea prin completarea chestionarului online a fost utilizată de circa 2.300 gospodării şi 5.200 persoane. Durata medie a completării unui chestionar individual a fost de 26 minute. Procedura de auto-recenzare a fost utilizată pentru prima dată în România. Reacţia populaţiei faţă de procedura de auto-recenzare a fost una pozitivă, chestionarele fiind considerate, în general, relativ uşor de completat.

Prin utilizarea tabletelor s-au colectat datele pentru 49.200 gospodării şi circa 68.800 persoane. Durata medie a completării unui chestionar individual prin recenzare a fost de 19 minute. Fluxul de colectare, stocare şi prelucrare a datelor a funcţionat în mod corespunzător, neexistând sincope majore.

INS precizează că recensământul de probă şi-a atins obiectivele propuse şi a furnizat informaţiile necesare pentru îmbunătăţirea în continuare a modului de organizare şi desfăşurare a recensământului propriu-zis din anul 2022. Informaţiile colectate au fost prelucrate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) şi anonimizate imediat după intrarea în sistem. Datele colectate la recensământul de probă nu vor fi făcute publice, nu vor fi utilizate în alte scopuri decât cele pur statistice şi nici diseminate în vreun fel.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință