Asul de trefla

Răzvan, domnitorul rom

Au trecut deja mai bine de patru secole de când a urcat pe tronul Ţării Moldovei Ştefan Răzvan, considerat fiu al unui rom musulman şi al unei moldovence.

Răzvan Vodă a domnit din luna mai până în august 1595 – după unele date istorice, sau chiar până în septembrie – după altele. Înainte de a urca pe tronul Moldovei, Răzvan a luptat alături de Mihai Viteazul şi Sigismund Báthory, împotriva otomanilor. El l-a urmat pe tronul Moldovei pe Aron Vodă, cunoscut şi drept Aron Tiranul sau Aron Vodă cel Cumplit.

Datorită personalităţii sale puternice şi faptului că şi-a depăşit condiţia de “ţigan liber” , ajungând domnitor în Ţara Moldovei, Ştefan Răzvan a devenit o figură importantă a istoriei românilor. Despre el se vorbeşte şi în manualele de specialitate, dar şi în literatura română. Bogdan Petriceicu Hasdeu i-a spus povestea în drama romantică “Răzvan şi Vidra”.

După scurta domnie a lui Răzvan Vodă, pe tron a urcat Ieremia Movilă, care a îndeplinit rolul de domnitor vreme de aproape cinci ani, până în primăvara lui 1600. Dealtfel, Ieremia Movilă este cel care a şi dat ordin ca Răzvan Ştefan să fie ucis în lupta de la Areni, pentru a-i lua, mai apoi, locul pe tron. Unele date susţin că Răzvan, domnul Moldovei, a fost tras în ţeapă, altele spun însă că a fost ucis prin decapitare. 

Sursa: Talida Stănică, „Kestiuni rome. O incursiune în cultura, istoria și tradițiile romilor”, București, 2014

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version