Connect with us

La zi

Raspunsul comisarilor europeni la problema romilor

Prezenta presedintelui Traian Basescu si a ministrului Rovana Plumb la summitul UE dedicat romilor demonstreaza ca exista un angajament politic din partea Romaniei pentru a rezolva problemele acestei etnii, se arata intr-o scrisoare trimisa ministrului suedez Birgitta Ohlsson de trei dintre comisarii europeni.

Scrisoarea, semnata de comisarul pentru Justitie, Viviane Reding, de comisarul pentru Politica Regionala, Johannes Hahn si Laszlo Andor, comisarul pentru Munca, Afaceri sociale si Incluziune, a fost trimisa, la data de 15 aprilie, ministrului suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, dupa ce aceasta si-a manifestat nemultumirea fata de refuzul Romaniei de a accepta ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii romilor.

Romania raspunde ministrului suedez, in chestiunea romilor

Cei trei comisari noteaza ca Raportul pe 2014 al Comisiei Europene privind progresele statelor membre in implementarea unor strategii nationale privind populatia roma constata „primele imbunatatiri in ceea ce priveste integrarea sociala a romilor in Europa”.

Viviane Reding, Johannes Hahn si Laszlo Andor amintesc ca, in 2010, UE a modificat regulamentele financiare pentru a permite investitii in construirea de locuinte in sprijinul comunitatilor marginalizate, inclusiv roma.

„Au fost lansate proiecte in mai multe state membre si, data fiind perspectiva pe termen lung a unor astfel de investitii, implementarea lor este inca in curs”, scriu comisarii, precizand ca, pentru prima data, in exercitiul financiar 2014-2020 statele membre trebuie sa foloseasca 20% din banii alocati din Fondul Social European pentru proiecte de incluziune sociala.

Acelasi ministru suedez readuce pe tapet problema romilor de la noi si vrea monitorizare UE

Totodata, Reding, Hahn si Andor ii transmit ministrului suedez ca CE ofera sfaturi statelor membre privind folosirea cat mai eficienta a fondurilor europene pentru incluziunea comunitatii roma „atat bilateral, cat si in cadrul cooperarii transnationale, inclusiv prin ESF Learning Network, unde Romania este membra”.

Comisarii ii mai transmit oficialului suedez ca CE isi coordoneaza activitatile cu cele ale organizatiilor internationale prezente in Romania, iar primele rezultate sunt „incurajatoare”.
CE a cerut Romaniei sa-si continue eforturile in acest sens in perioada urmatoare de finantare.

In ceea ce priveste angajamentul politic, Reding, Hahn si Andor sustin ca prezenta presedintelui Traian Basescu si a ministrului Muncii, Rovana Plumb, la summitul dedicat romilor, desfasurat la Bruxelles, la inceputul lunii, reprezinta „un semnal puternic privind angajamentul Romaniei in privinta incluziunii romilor”.

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson si-a exprimat „furia” fata de Romania, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii romilor.

Ministrul a dezvaluit ca Guvernul Roman se opune instalarii unui grup de experti ai Uniunii Europene (UE) care ar permite ca bugetele puse la dispozitie de catre Bruxelles sa ajunga efectiv la romi.

Birgitta Ohlsson a revenit asupra subiectului, declarand ca in Romania nu exista vointa politica pentru rezolvarea situatiei romilor, subliniind, totodata, ca este nevoie de un sistem comun de monitorizare a situatiei drepturilor omului in tarile UE, care sa includa si sanctiuni.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință