Eveniment

Raport favorabil proiectului de lege pentru instituirea Zilei Memoriale a Holocaustului Romilor – Samudaripen

Deputaţii Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale şi Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă au dat marţi raport favorabil proiectului de lege pentru instituirea Zilei Memoriale a Holocaustului Romilor – Samudaripen. Proiectul de lege a fost iniţiat de Daniel Vasile, deputat al Grupului minorităţilor naţionale din partea formaţiunii Partida Romilor „Pro-Europa”.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea Zilei Memoriale a Holocaustului Romilor – Samudaripen la data de 2 august, dată la care în anul 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, cei 2.897 de romi rămaşi în viaţă au fost exterminaţi în camerele de gazare.

„Se instituie ziua de 2 august ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen. Anual, cu prilejul Zilei naţionale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen, se pot organiza acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi acţiuni cu tematică specifică dedicate acestei zile. Ministerul Culturii, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări dedicate acestui eveniment”, se arată în proiectul de lege.

„N-au existat supravieţuitori romi sau sinti în lagărele de concentrare de la Auschwitz. Josef Mengele a manifestat interes în mod deosebit pentru romi şi i-a supus unor experimente îngrozitoare”, argumentează în expunerea de motive iniţiatorul propunerii legislative, Vasile Daniel, deputat al Grupului minorităţilor naţionale din partea formaţiunii Partida Romilor „Pro-Europa”.

El aminteşte că, în conformitate cu o rezoluţie a Parlamentului European din 15 aprilie 2015, s-a stabilit o zi europeană de comemorare a victimelor genocidului romilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – 2 August – Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor.

Cuvântul „samudaripen” înseamnă ucidere în masă, în limba romani.

Proiectul de lege se află pe ordinea de zi de miercuri a Camerei Deputaţilor – for decizional -, fiind adoptat de Senat.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version