Connect with us

Economie

PwC: Economia globală îşi va încetini brusc creşterea, dar va evita recesiunea

Economia globală îşi va încetini creşterea la aproximativ 1,6% în acest an, mai puţin de jumătate din media estimată pe termen lung,

Economia globală îşi va încetini creşterea la aproximativ 1,6% în acest an, mai puţin de jumătate din media estimată pe termen lung, de 3,5%, iar inflaţia va scădea, dar se va situa peste ţinta pentru 2023 în aproape toate ţările, arată raportul PwC Global Economic Watch 2023.

Inflaţia va scădea brusc, dar va rămâne peste ţinta stabilită, arată specialiştii PwC. Combinaţia dintre politicile monetare mai stricte, încetinirea cererii globale şi normalizarea modelelor de cerere între bunuri şi servicii ar trebui să pună presiune pe scăderea preţurilor bunurilor în 2023. În schimb, în cazul serviciilor ar putea dura mai mult timp până la o scădere a preţurilor. Deşi inflaţia va scădea în majoritatea economiilor, va rămâne peste ţintă în 2023 în aproape toate ţările care au înregistrat o inflaţie ridicată în 2022.

Potrivit raportului, economia se va adapta la rate mai mari ale dobânzilor, iar consumatorii, companiile şi guvernele din majoritatea statelor G20 se vor adapta la condiţii financiare mai stricte.

Pieţele forţei de muncă din economiile avansate vor continua să fie puternice, dar se vor tempera, iar numărul locurilor de muncă vacante se va reduce semnificativ, unele ţări înregistrând chiar o creştere a ratei şomajului. De exemplu, în statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) vor fi create aproximativ trei milioane de locuri de muncă faţă de 20 de milioane în anul precedent.

Companiile vor resimţi presiunea exercitată de tripleta rate ridicate ale dobânzilor, costurile energiei şi creştere economică lentă prin erodarea marjelor de profit şi un val tot mai mare de falimente. Sectoarele cu grad ridicat de îndatorare, sensibile la ratele dobânzilor şi la preţurile energiei vor fi mai predispuse la riscuri, inclusiv sectorul imobiliar şi cel al construcţiilor, precum şi sectoarele ciclice, cum ar fi bunurile de consum discreţionar.

Guvernele vor pune accentul pe politicile de stimulare a creşterii, de majorare a veniturilor fiscale în contextul creşterii cheltuielilor cu dobânzile pentru datoriile lor, elaborând în acelaşi timp modalităţi mai inedite de redistribuire a veniturilor către persoanele vulnerabile, în special către cele care au suferit de pe urma inflaţiei ridicate din anul precedent.

Analiza PwC arată că statele sunt mai expuse riscurilor pentru piaţa imobiliară, ritmul de creştere a ratelor dobânzilor ipotecare, nivelul de îndatorare a gospodăriilor, precum şi mărimea şi durata creditelor ipotecare cu rată fixă ducând la scăderi abrupte, de două cifre procentuale, ale preţurilor la locuinţe, inversând cea mai mare parte a câştigurilor preţurilor înregistrate în timpul pandemiei.

Preţul petrolului brut va atinge un minim de aproximativ 80 de dolari pe baril, consideră specialiştii companiei de consultanţă fiscală. Invazia rusă în Ucraina a făcut ca preţul ţiţeiului Brent să depăşească 100 dolari pe baril pentru prima dată în ultimul deceniu, dar de atunci au scăzut şi s-ar putea stabiliza la o medie de 80 de dolari pe baril în 2023.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință