Connect with us

Eveniment

Propunerea legislativă privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor – Adoptată de comisiile de specialitate

Propunerea legislativă privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor din România a primit marţi raport de adoptare de la Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor. Anterior, propunerea a primit raport favorabil de la deputaţii din Comisia pentru drepturile omului.

Iniţiatorul propunerii, deputatul minorităţilor naţionale Cătălin Manea, spune că s-a făcut încă un pas extrem de important pentru minoritatea romă din România, care va avea în sfârşit un Muzeu Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor, instituţie care va contribui la cunoaşterea unor adevăruri istorice, precum robia şi deportarea în Transnistria.

„Sunt extrem de bucuros pentru că astăzi este o zi istorică pentru minoritatea romă. Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor a adoptat un raport favorabil pentru înfiinţarea muzeului Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor din România. Acelaşi lucru s-a întâmplat săptămâna trecută, când Comisia pentru drepturile omului a adoptat la rândul său un raport favorabil. (…) Camera Deputaţilor este cameră decizională şi practic vom avea un raport comun de adoptare elaborat de către cele două comisii. Sper ca săptămâna viitoare raportul de adoptare să ajungă la plen pentru ca, până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, să avem un vot în Camera Deputaţilor şi practic, în scurt timp, să avem fizic Muzeul Naţional de Istorie şi Cultură a romilor. Pe această cale doreşte să le mulţumesc tuturor colegilor mei deputaţi şi senatori care s-au alăturat acestui demers”, a declarat Cătălin Manea pentru Agerpres.

El a amintit că această propunere legislativă este extrem de importantă pentru minoritatea romă.

„Eu zic că România face astăzi un pas extrem de important, este un pas reparatoriu, aş spune, simbolic faţă de lunga perioadă de robie, faţă de deportarea romilor în Transnistria dar, în egală măsură, este şi un pas de recunoaştere a nenumăratelor personalităţi pe care minoritatea romă le-a dat acestei ţări. Este un pas important pentru noi toţi pentru că, iată, minoritatea romă, minoritate istorică, va putea fi înţeleasă şi cunoscută şi altfel decât prin intermediul stereotipurilor de regulă negative, va putea fi cunoscută şi prin intermediul prin intermediul poate celei mai importante instituţii culturale care va fi acest Muzeu Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor”, a transmis Cătălin Manea, reprezentant al minorităţii rome în Parlament.

Senatul a adoptat, pe 17 mai, propunerea legislativă privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor din România, instituţie aflată în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Romi.

Au fost înregistrate 98 de voturi „pentru” şi 11 abţineri.

Potrivit proiectului, Muzeul are ca scop prezentarea şi promovarea istoriei, culturii şi tradiţiilor romilor din România, cunoaşterea în plan intern şi internaţional a contribuţiei acestei minorităţi naţionale la evoluţia şi modernizarea societăţii româneşti de-a lungul timpului, protejarea memoriei victimelor robiei şi deportării în Transnistria, precum şi combaterea rasismului şi a discriminării.

Patrimoniul Muzeului se compune din colecţii de piese şi documente, constituite de Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa, membru al Consiliului Minorităţilor Naţionale, în colaborare cu alte instituţii publice sau private, organizaţii neguvernamentale din ţară şi din străinătate, precum şi din piese provenind din transferuri, donaţii şi achiziţii, potrivit legii.

Atribuţiile Muzeului sunt colecţionarea de documente şi mărturii cu privire la istoria romilor; elaborarea, coordonarea de programe şi/sau proiecte educaţionale şi de cercetare, de stagii de pregătire şi instruire în domeniul specific; efectuarea de studii şi cercetări, în ţară şi în străinătate, pentru aprofundarea cunoaşterii istoriei romilor, a robiei şi a deportării în Transnistria; organizarea de activităţi de cercetare ştiinţifică, conferinţe, expoziţii, schimburi de experienţă şi seminarii cu caracter informativ-educativ, inclusiv prin colaborare şi participare internaţională; editarea şi publicarea de studii, cărţi, articole, corespondenţă, memorie fotografică şi multimedia, colecţii de documente, albume fotografice privind istoriei romilor, a robiei şi a deportării în Transnistria.

Senatul este prima Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință