Connect with us

Educatie

Proiectul pilot „Vreau la Facultate” a fost demarat în martie de World Vision România şi Universitatea Babeş-Bolyai

România are cei mai puţini absolvenţi de învăţământ superior din Uniunea Europeană, în 2021, doar 23,3% dintre tinerii înscrişi la facultate reuşeau să îşi finalizeze studiile universitare, faţă de media Uniunii Europene de 41,2%, potrivit ultimului raport Monitorul Educaţiei şi Formării realizat de Comisia Europeană.

Proiectul pilot „Vreau la facultate” a fost demarat de World Vision România în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai în luna martie şi oferă un pachet educaţional complex pentru studenţi, sprijinindu-i pe aceştia să aibă cel mai bun start în carieră şi în viaţă.

Beneficiarii proiectului sunt reprezentaţi de studenţi din mediul rural şi periurban, înscrişi în anul I, ciclul de studii universitare de licenţă la Universitatea Babeş Bolyai, cu toţii selectaţi pe baza unor criterii de vulnerabilitate. Principalele criterii de selecţie sunt reprezentate de venitul scăzut per familie, domiciliul în mediul rural, înscrierea în anul universitar 2023-2024 la Universitatea Babeş Bolyai şi deschiderea studentului şi a familiei în vederea participării la activităţile de educaţie non-formală organizate în cadrul programului.

Peste 65% dintre absolvenţii de liceu din mediul rural nu se înscriu în învăţământul superior, deşi majoritatea tinerilor îşi doresc să urmeze studii superioare (80%), conform unui sondaj realizat de fundaţia World Vision România. Studiul World Vision România ne arată şi faptul că unu din trei tineri din mediul rural se teme că familia nu va avea resursele financiare necesare pentru a-i susţine la facultate.

Necesitatea proiectului „Vreau la facultate” vine astfel ca răspuns la nevoia acută a absolvenţilor de liceu din mediul rural de a fi sprijiniţi în continuare la universitate, deoarece tinerii întâmpină dificultăţi în privinţa cheltuielilor legate de transport, dar şi pentru materiale educaţionale sau îmbrăcăminte şi alimente.

Astfel, prin proiectul pilot „Vreau la facultate”, 79 de studenţi din medii vulnerabile vor fi sprijiniţi să finalizeze studiile universitare şi să facă performanţă. Demararea proiectului vine în contextul în care aproape jumătate dintre absolvenţii programului Vreau în clasa a 9-a din judeţul Cluj se îndreaptă către Universitatea Babeş-Bolyai.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință