Connect with us

Educatie

Proiectul de metodologie şi calendarul înscrierii în învăţământul primar, puse în consultare

Ministerul Educaţiei a lansat, vineri, în consultare publică, proiectul de metodologie şi calendarul de înscriere a copiilor în învăţământul primar.

Potrivit proiectului, în perioada 11 aprilie – 14 mai se vor completa cererile-tip de înscriere de către părinţi sau tutori legal instituiţi, reprezentanţi legali, online sau la unitatea de învăţământ.

„Inspectoratele şcolare pot decide reconfigurarea circumscripţiilor şcolare până la data începerii înscrierilor, astfel încât să asigure optimizarea procesului de cuprindere a copiilor în clasa pregătitoare, în situaţia în care capacitatea unei unităţi de învăţământ nu permite cuprinderea în clasa pregătitoare a tuturor copiilor din circumscripţia şcolară stabilită în anul şcolar anterior, precum şi în alte situaţii justificate, cum ar fi eliminarea segregării şcolare, rezultată din segregarea pe criteriul mediului de rezidenţă. Inspectoratele şcolare pot decide extinderea activităţii didactice în situaţia unităţilor de învăţământ care au un număr mare de solicitări de înscriere în clasa pregătitoare, în alte unităţi de învăţământ care au spaţii disponibile”, prevede proiectul.

În perioada 20 mai – 27 mai urmează să aibă loc procesarea la nivelul unităţilor de învăţământ, pe baza informaţiilor din cererile-tip de înscriere şi din documentele depuse sau transmise de părinţi, tutori legal instituiţi, reprezentanţi legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât la şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere. Apoi se va decide admiterea sau respingerea cererilor acestora, la nivelul comisiei de înscriere din unităţile de învăţământ, prin aplicarea criteriilor generale şi specifice de departajare şi validarea de către Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ a listei candidaţilor admişi în această fază.

Pe 28 mai se va face procesarea de către Comisia naţională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicaţiei informatice, şi repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor pentru care s-a solicitat înscrierea la o altă unitate de învăţământ, dar nu au fost admişi din lipsă de locuri şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea în şcoala de circumscripţie. Tot în aceeaşi zi se va afişa în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar lista candidaţilor înmatriculaţi şi numărului de locuri rămase libere.

În cea de-a doua etapă de înscriere în învăţământul primar, se vor depune sau transmite între 31 mai – 7 iunie cererile-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

Pe 21 iunie ar urma să se afişeze la fiecare unitate de învăţământ listele finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare.

Potrivit proiectului, între 2 septembrie – 6 septembrie se vor centraliza şi soluţiona de către inspectoratul şcolar cererile părinţilor, tutorilor legal instituiţi, reprezentanţilor legali ai copiilor care nu au fost încă înscrişi la o unitate de învăţământ.

Soluţionarea de către inspectoratul şcolar a oricărei alte situaţii referitoare la înscrierea în învăţământul primar trebuie să se facă având în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului, precizează Ministerul Educaţiei.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință