Connect with us

Activitate parlamentara

Proiectul de lege privind Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny” – votat de Camera Deputaţilor

Deputatul minorităţii rome Cătălin Manea a făcut un apel către colegii săi să transmită primarilor acestora, beneficiari ai acestui program de dezvoltare, să nu excludă din acest program comunităţile de romi

Deputaţii au dat, luni, vot favorabil proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.

S-au înregistrat 193 de voturi „pentru” şi 42 de voturi „împotrivă”.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea unui cadru legislativ care să permită unităţilor administrativ-teritoriale promovarea obiectivelor de investiţii, în domeniile eligibile, astfel încât să se poată asigura accesul la servicii esenţiale a întregii populaţii, creşterea calităţii vieţii şi evitarea riscului de depopulare în comunităţile subdezvoltate. Potrivit notei de fundamentare, programul se integrează în eforturile concertate ale statului prin instituţiile care gestionează fonduri naţionale şi europene, în vederea atingerii ţintelor de conformare la directivele europene în domeniul mediului şi apelor.

Potrivit unui amendament, în cadrul programului se pot realiza obiective de investiţii care constau în realizarea de construcţii noi sau de lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparaţie, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, după caz, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare la construcţii existente şi care se încadrează în cel puţin una dintre următoarele categorii de investiţii: epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială şi sisteme de captare a apelor pluviale şi în unităţile administrativ-teritoriale cu o populaţie de sub 2.000 de locuitori.

Deputatul minorităţii rome Cătălin Manea a făcut un apel către colegii săi să transmită primarilor acestora, beneficiari ai acestui program de dezvoltare, să nu excludă din acest program comunităţile de romi, „care în ultimii 31 de ani trăiesc în mediul rural în condiţii similare cu cele din Evul Mediu”. „Este inadmisibil pentru o ţară cum este România ca sute de mii de cetăţeni ai acestei ţări să trăiască în condiţii similare cu cele din Evul Mediu, fără acces la banalul bec electric”, a arătat Manea.

Camera Deputaţilor este for decizional, proiectul de lege fiind adoptat de Senat.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință