Legislatie

Proiectul de lege discutat luni de Guvern cuprinde măsuri ce pot fi luate în starea de alertă

Proiectul de lege care urmează să fie aprobat în şedinţa de luni a Guvernului cuprinde o serie de măsuri care pot fi luate pe durata stării de alertă privind desfăşurarea unor activităţi economico-sociale din cadrul instituţiilor publice, astfel încât sănătatea şi viaţa să fie protejate într-un mod „coordonat” şi „coerent”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, la începutul reuniunii Executivului.

„Scopul acestei legi este protejarea vieţii şi sănătăţii cetăţenilor în contextul pandemiei SARS-CoV2, viaţă şi sănătate care reprezintă valorile fundamentale şi drepturile fundamentale în constelaţia drepturilor recunoscute de Constituţie. Proiectul de lege cuprinde o serie de măsuri care pot fi luate pe durata stării de alertă, măsuri care să organizeze desfăşurarea unor activităţi economico-sociale din cadrul instituţiilor publice, astfel încât sănătatea şi viaţa cetăţenilor să fie protejate într-un mod coordonat şi coerent, lăsând, totodată, libertatea de a se desfăşura aceste activităţi în contextul dat”, a explicat Predoiu.

El a precizat că structura proiectului de lege cuprinde o parte generală care-i defineşte „sfera de aplicare, în ceea ce priveşte măsurile, în ceea ce priveşte adresabilitatea ca persoane, dar şi durata”.

„Este vorba de un proiect de lege care se adresează duratei de stare de alertă. În acelaşi timp, este un proiect flexibil care, printr-o normă cadru, lasă la dispoziţia autorităţilor, în viitor, posibilitatea de a apela la astfel de măsuri în cadrul unor alte epidemii, dacă va fi cazul, dar numai în stare de alertă. Partea substanţială, de mijloc, aş putea să-i spunem, a proiectului, compusă din contribuţiile şi propunerile venite de la toate ministerele cu atribuţii în acest context, vizează măsurile sectoriale pe fiecare domeniu în parte, în competenţa fiecărui minister. Sunt în general măsuri care se cunosc de către opinia publică, au fost publicate inclusiv în ziua de vineri pe site-ul Ministerul Afacerilor Interne, şi nu reprezintă o noutate din acest punct de vedere”, a completat Predoiu.

Ministrul Justiţiei a explicat că partea de dispoziţii finale ale proiectului reglementează faptul că „organizarea în concret, în detaliu, a punerii în aplicare a prevederilor din această lege revine fără îndoială şi ministerelor, Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi altor instituţii cu atribuţii în acest context, prin acte normative infralegale, dar care sunt doar acte de organizare”.

Premierul Ludovic Orban a punctat că proiectul de lege vine ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale asupra unei sesizări, care a fost depusă de Avocatul Poporului.

„Am convocat şedinţa de Guvern pentru a dezbate şi adopta un proiect de lege, pe care îl considerăm indispensabil, pentru a putea continua bătălia pentru apărarea sănătăţii şi vieţii cetăţenilor români. După cum bine ştiţi, în cursul săptămânii trecute, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra unei sesizări, care a fost depusă de Avocatul Poporului, iar în urma deciziei Curţii Constituţionale practic suntem în situaţia în care această instituţie a lipsit autorităţile de pârghiile necesare pentru a lupta cu eficienţă împotriva răspândirii epidemiei şi de a putea avea la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a îi feri pe români de riscul îmbolnăvirii de COVID-19. Pe data de 15 se va încheia starea de urgenţă, care a fost instituită prin decret de către preşedintele României. Noi trebuie să avem garanţia că vom avea la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a putea continua activitatea pe care am desfăşurat-o în ultimele 3 luni, pentru că, practic, lupta împotriva epidemiei a început înainte de declararea stării de urgenţă”, a afirmat Orban.

Premierul a explicat că Executivul a ales această formulă de act normativ: „Este clar că decizia Curţii Constituţionale ne limitează foarte mult marja de mişcare şi, pentru a avea deplina legitimitate pentru a putea menţine acele restricţii care sunt absolut necesare pentru protejarea sănătăţii românilor, am decis să elaborăm şi să înaintăm aceste proiect de lege”.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version