Programe

Proiecte pentru sanatate si dezvoltarea comunitara

Secretarul de stat Daniel Vasile, presedintele Agentiei Nationale pentru Romi (ANR), s-a aflat la sfarsitul saptamanii trecute la Cernavoda pentru a lansa proiectul „Sanatatea inainte de toate”.
Programul se adreseaza unui numar de 374 de persoane cu posibilitati materiale reduse, de etnie roma, care vor beneficia de analize medicale gratuite in perioada august – noiembrie. Valoarea totala a proiectului este de 41.360 de lei, 90% din cuantum reprezentand contributia Agentiei Nationale pentru Romi, iar orasul Cernavoda va suporta 10% din valoare.

Laboratorul spitalului, pregatit se realizeze analize gratuite

„Orice suma de bani care ar putea fi atrasa, indiferent de cuantumul acesteia, reprezinta pentru noi o noua victorie. Ati venit cu acest proiect ajutandu-ne sa rezolvam problema analizelor medicale, careia impreuna cu reprezentantii Consiliului Local ii cautam o solutie. Ati venit cu un sprijin comunitar extrem de util. Autoritatea locala dezvolta deja programe sociale ce privesc subventionarea gigacaloriei si a costului apei reci, in cel din urma caz autoritatea locala suporta patru metri cubi de apa pentru familiile aflate in dificultate si doi metri cubi de apa pentru persoanele singure, astfel incat cetatenii sa poata sa-si plateasca apa la RAJA”, a declarat primarul Gheorghe Hansa in prezenta secretarului de stat. Seful autoritatii locale a precizat ca o mare realizare o reprezinta faptul ca echipa sa a reusit intr-un an sa refaca laboratorul de analize medicale din cadrul Spitalului Cernavoda, aici urmand sa fie efectuate analizele medicale gratuite din cadrul proiectului „Sanatatea inainte de toate”. „Trebuia sa deschidem acest laborator intrucat persoanele cu venituri de 600 lei/luna nu-si permiteau sa se deplaseze la Constanta pentru analize”, a mai precizat edilul.

„Autoritatile locale trebuie sa-si asume sustenabilitatea centrelor de sanatate”

Presedintele Agentiei Nationale pentru Romi, secretarul de stat Daniel Vasile a dat asigurari ca acest proiect va continua. „Am purtat discutii cu ministrul secretar de stat, Adrian Pana de la Ministerul Sanatatii urmand ca la nivelul ministerului sa se creeze o baza de date cu fiecare pacient in parte, urmand ca impreuna cu Ministerul Sanatatii sa cautam solutii pentru a veni in intampinarea problemelor de sanatate depistate in urma analizelor medicale”, a mentionat, la Cernavoda, presedintele Agentiei Nationale pentru Romi.
Intrebat daca acest program cu analizele medicale va continua la Cernavoda, secretarul de stat Daniel Vasile a precizat ca in cadrul parteneriatului dintre Agentia Nationala pentru Romi si Ministerul Sanatatii exista un proiect pe fonduri norvegiene privind amenajarea la nivel national a 42 de centre de sanatate. Secretarul de stat a mentionat ca vor beneficia de astfel de centre acele autoritati publice locale care isi vor asuma sustenabilitatea acestor institutii medicale.
De asemenea, presedintele ANR a afirmat ca: „Ambasada Frantei si-a asumat, in perioada urmatoare, prezenta in Romania a Organizatiei Médecins du Monde, care in baza acestor analize efectuate in programul Anul Cetatenilor 2013, program finantat de Guvernul Romaniei, va crea o cercetare nationala privind starea de sanatate a comunitatii rome in ansamblu”.

Fonduri FRDS si bani europeni pentru dezvoltarea comunitatilor de romi

In aceleasi timp, presedintele ANR si-a exprimat nadejdea ca pana la sfarsitul anului va fi deblocata suma de 3,5 milioane de euro de la Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, bani ce vor putea fi folositi pentru proiecte de dezvoltare comunitara. In acest sens, la Cernavoda ar putea fi atrase fonduri pentru integrarea copiilor romi in sistemul educational prin construirea unei gradinite, proiect deja initiat de autoritatea locala condusa de Gheorghe Hansa. Desi nu exista o linie de finantare pentru comunitatile de romi, se discuta despre crearea in cadrul Strategiei 2014-2020 a unei linii pentru grupurile vulnerabile, sustine Daniel Vasile, iar pe aceasta linie ar putea fi atrase fonduri si pentru comunitatile de romi.
Reprezentantii Partidei Romilor Pro Europa, filiala Cernavoda, sustin ca banii atrasi pentru dezvoltarea comunitatilor de romi ar trebui sa fie folositi pentru construirea unei gradinite, dar si pentru ridicarea unor case si repararea celor existente.

 

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version