Connect with us

Educatie

Proiect pilot privind corectarea informatizată începând de anul viitor, la bacalaureat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că începând de anul viitor va exista un proiect pilot de corectare informatizată la examenul de bacalaureat.

„Corectarea informatizată la bacalaureat va fi un proiect pilot începând de anul viitor. Anul acesta am avut peste 800 de centre de examen. Vom avea câte un centru de examen în fiecare judeţ în care lucrările vor fi scanate în faţa candidaţilor. Candidaţii vor avea un cod atribuit şi de asemenea fiecare subiect din fiecare probă scrisă va avea alocat un cod, în aşa fel încât corectura să se poată face informatizat, profesorii corectori să poată să evalueze online. Deci, vor fi centre pilot în fiecare judeţ”, a arătat ministrul, la o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, evaluatorii vor corecta online fără să se cunoască între ei.

„Sistemul ar putea să atribuie automat punctajul la grilă, unde la grilă nu este vreo diferenţă între aprecierea evaluatorului şi aprecierea softului”, a mai spus ministrul.

Corectarea informatizată a lucrărilor la examenele naţionale este „singura măsură eficientă”, a susţinut ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a explicat că în acest fel se elimină subiectivismul uman.

„Un lucru care poate fi eliminat printr-o procedură aşa cum am propus – de corectare digitalizată a lucrărilor pentru examenele naţionale începând cu evaluarea la clasa a II-a, a IV- a, a VI-a şi clasa a VIII-a de anul viitor şi începând cu o evaluare într-un proces-pilot pentru Bacalaureat tot de anul viitor. În acest fel, se elimină subiectivismul uman. În acest fel, putem avea rezultate mult mai concludente nu doar la nivel de notă globală per disciplină, ci la nivel notă pe fiecare subiect, în aşa fel încât putem pregăti introducerea unui Bacalaureat bazat pe evaluarea competenţelor şi nu a cunoştinţelor. (…) Singura măsură eficientă este aceea a corectării informatizate în care evaluatorul unu să nu poată avea contact, să nu se cunoască cu evaluatorul doi, în care softul să nu îţi permită aceste abateri”, a spus Cîmpeanu.

El a declarat că în peste 40 de licee niciun candidat nu a promovat examenul de Bacalaureat, urmând să se facă o analiză şi să se trimită Corpul de control al ministrului sau chiar ministrul sau secretarul de stat.

„Vom vedea care sunt măsurile care se impun. Acolo cauzele sunt extrem de grave, când rata de promovare este zero. Vor fi măsuri din cele mai clare. (…) Cred că vom trimite Corpul de control al ministrului, dacă nu cumva se va merge la nivel de ministru sau dintre colegii secretar de stat în fiecare din aceste şcoli în care promovarea a fost zero pentru a identifica corect şi în profunzime cauzele care au condus la acest lucru”, a anunţat ministrul.

Potrivit lui Cîmpeanu, la Evaluarea naţională au fost situaţii cu diferenţe „inadmisibil de mari” între prima şi a doua corectură.

„Pot să vă spun că, din cele 52.874 de note schimbate, aproape 6.000, mai exact 5.950 de note, au diferenţe mai mari de un punct. Avem situaţii şi cu peste trei puncte diferenţe. Subiectivism la toate disciplinele. (…) Baremul este foarte corect. Aceste rezultate sunt mai bune decât în anii precedenţi pentru că subiectele au fost corect formulate, baremurile au fost corect stabilite. Subiectele nu au fost mai uşoare”, a indicat Sorin Cîmpeanu.

El a adăugat că au fost şi situaţii de înscriere greşită în borderouri a notelor.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință