Connect with us

Educatie

Proiect de lege privind acordarea ”Voucherelor de lectură”, depus la Camera Deputaţilor

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi propune, printr-un proiect legislativ depus vineri la Camera Deputaţilor, instituirea şi reglementarea modalităţii de acordare a ”Voucherelor de lectură” – bilete de valoare acordate lunar elevilor din învăţământul preuniversitar destinate achiziţiei de carte, potrivit unui comunicat.

„Am depus vineri, la Camera Deputaţilor, un proiect legislativ privind instituirea şi reglementarea modalităţii de acordare a „Voucherelor de lectură” – bilete de valoare acordate lunar elevilor din învăţământul preuniversitar destinate achiziţiei de carte. Utilizând aceste tichete, elevii români vor putea achiziţiona cărţi atât din librării, cât şi din magazinele on-line”, precizează Ovidiu Raeţchi.

El arată că voucherul de lectură este, în esenţă, „un instrument cu dublă utilitate – de educaţie financiară, cu potenţialul de a redirecţiona interesul copiilor spre o sursă fundamentală de cultură, şi economică, stimulând vânzările de carte şi revitalizând piaţa de carte din România care, în prezent, se află într-o situaţie critică”.

„România se regăseşte în stânjenitoarea poziţie de codaşă a Europei în privinţa pieţei de carte, o consecinţă naturală a unui obicei regretabil – 93,5% din cetăţenii români nu cumpără nici măcar o carte pe an. Acest dezinteres structural faţă de lectură are drept repercusiune nu numai emergenţa fenomenului de analfabetism funcţional la scară largă, ci şi restrângerea numărului de profesionişti care activează în domeniul cultural, numai 1,6% din totalul angajaţilor din România. Totodată, această situaţie creează un dezavantaj major pentru tinerii care urmează să îşi înceapă cariera, în noua economie a cunoaşterii”, afirmă Raeţchi.

El subliniază că problemele cu care se confruntă piaţa de carte din România au fost exacerbate considerabil de măsurile de urgenţă adoptate în contextul pandemiei COVID-19, conducând până la închiderea librăriilor.

„În această perioadă, piaţa de carte din România părea să se îndrepte spre un colaps – o scădere de peste 80% a vânzărilor. Perspectivele pentru depăşirea acestei situaţii critice sunt sumbre, în absenţa unor măsuri de stimulare a consumului de carte. Iniţiative legislative precum pachetul legislativ ‘Pactul pentru Carte’, ‘Anul Lecturii’ şi, în completare, ‘Voucherul de Lectură’ au potenţialul de a revitaliza piaţa de carte şi de a stopa degradarea consumului de carte şi cultură. Sper ca partidele parlamentare să se solidarizeze în încercarea de a înlătura neajunsurile domeniului educaţiei, devenit, în ultimii ani, una dintre principale vulnerabilităţi ale României”, mai spune Raeţchi.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință