Connect with us

La zi

Programul ROMACT – România în localitatea Bujoreni

În localitatea Bujoreni a fost analizat împreună cu domnii primar Gheorghe Gingu și viceprimar Octavian Trusca, alături de persoana de contact pentru ROMACT, Alina Găitănaru şi consilierul local Ilie Mărunțelu, stadiul implementării Planului Local de Acțiune.

Totodată a fost discutat şi sprijinul pe care programul il poate oferi pentru creșterea capacității autorității publice locale de a duce cu succes la îndeplinire măsurile propuse.

O veste bună o reprezintă faptul că a fost aprobat şi bugetat postul de asistent comunitar dorit de Grupul de Acțiune, care va fi scos la concurs imediat ce se încheie procedura administrativă necesară.

Programul ROMACT reprezintă un program în parteneriat al Comisiei Europene și al Consiliului Europei, implementat de cel din urmă. O echipă centrală cu sediul la Strasbourg este responsabilă de implementarea programului, ce include dezvoltarea metodologică, furnizarea unor direcții privind implementarea către echipele de la nivel național și local, monitorizarea implementării, precum și conducerea administrativă și financiară.

În fiecare țară, ROMACT este implementat de o echipă compusă din doi coordonatori naționali de proiect și din mai mulți facilitatori ce intervin la nivel local în municipalitățile participante la programul ROMACT.

Echipa ROMACT ajută autoritățile locale să traducă Planul de Acțiune pentru Dezvoltare Locală în măsuri și proiecte concrete adresate tuturor, inclusiv cetățenilor de etnie romă. Acolo unde este necesar, echipa ROMACT oferă expertiză și instrumente de lucru în elaborarea de politici și proiecte. Dacă este nevoie, va fi organizat un program specific de sesiuni de instruire și de alte servicii de îmbunătățire a abilităților, incluzând sesiuni de coaching și mentorat. Echipa ROMACT ajută de asemenea autoritățile locale să găsească resurse și capacități disponibile

Echipa ROMACT ajută autoritățile locale să identifice resursele disponibile la nivel local și, acolo unde este necesar, să solicite și să obțină co-finanțare națională și europeană. Odată ce măsurile și proiectele au fost finanțate și lansate, echipa ROMACT oferă, când este nevoie, expertiză managerială autorităților locale. Ea le ajută de asemenea în monitorizarea și implementarea măsurilor și proiectelor și în evaluarea impactului acestora.

Oferirea sesiunilor de instruire și a altor servicii de întărire a capacității reprezintă un process secvențial. Nu este necesar a fi instruiți reprezenanti ai tuturor actorilor locali în legătură cu toate subiectele: intarirea capacitatii este adaptată nevoilor locale.

Pe parcursul întregului program ROMACT, autoritățile locale se angajează într-un process complex ce le ajută să evalueze necesitățile, să dezvolte și să implementeze politicile, planurile și proiectele urmărite, și să integreze necesitatea incluziunii romilor în politicile locale de dezvoltare.

Pe durata întregului proces, GAC continuă să reprezinte o parte deplină a acestuia.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință