Connect with us

La zi

Programul Active Citizens Fund România: Finanţare de 46 milioane euro pentru ONG-uri în următorii 6 ani

Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) şi partenerii săi au lansat, luni, în România programul Active Citizens Fund, care va oferi organizaţiilor neguvernamentale finanţare în valoare totală de 46 de milioane de euro în următorii şase ani.

Potrivit FDSC, programul Active Citizens Fund România este finanţat prin Granturile SEE şi Norvegiene 2014-2021 acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia în 15 state membre UE din Europa Centrală şi de Sud şi în Ţările Baltice. Obiectivele Granturilor SEE şi Norvegiene sunt reducerea disparităţilor economice şi sociale şi consolidarea relaţiilor bilaterale dintre statul beneficiar şi cele donatoare. Susţinerea societăţii civile este o prioritate pentru aceste granturi, motiv pentru care 10% din totalul sumelor disponibile la nivel de ţară sunt alocate unui program pentru societatea civilă în fiecare dintre statele beneficiare, intitulat Active Citizens Fund.

Programul Active Citizens Fund România este administrat de consorţiul compus din FDSC, Fundaţia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, Fundaţia PACT şi Frivillighet Norge, care acţionează în calitate de operator de fond desemnat de FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE şi Norvegiene în cadrul unui proces de licitaţie deschis şi competitiv.

În cursul celor şase ani de derulare a proiectului se vor lansa unsprezece apeluri de proiecte, începând din această toamnă, în cele şase domenii de asistenţă: Democraţie, cetăţenie activă, bună guvernare şi transparenţă; Drepturile omului şi tratament egal, prin combaterea tuturor formelor de discriminare pe motive de origine rasială sau etnică, religie sau convingeri, sex, dizabilitate, vârstă, orientare sexuală sau identitate de gen; Justiţie socială şi incluziunea grupurilor vulnerabile; Egalitate de gen şi violenţă bazată pe gen; Mediu şi schimbări climatice; Dezvoltarea capacităţii ONG-urilor.

Incluziunea tinerilor este o prioritate în toate aceste domenii de asistenţă. O atenţie specială este acordată şi creşterii capacităţii grupurilor vulnerabile pentru care va fi alocat 33% din bugetul de granturi, potrivit FDSC.

Thor Kleppen Saettem, secretar de stat pentru ministrul Justiţiei şi Imigraţiei din Norvegia, a spus că oamenii se gândesc că treaba s-a terminat odată ce democraţia este instaurată, ceea ce nu este adevărat. El a afirmat că suntem martorii unor manifestări ce îngrijorează.

„Democraţia, drepturile omului nu sunt lucruri care să fie garantate la nesfârşit, trebuie să luptăm pentru ele”, a subliniat secretarul de stat. El a spus că societatea civilă şi cetăţenii activi au un rol important de jucat.

Potrivit secretarului de stat, sprijinirea şi consolidarea societăţii civile sunt elemente fundamentale legate de promovarea valorilor democratice în Europa.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință