În cadrul proiectului „RARE – Schimbarea discursurilor, schimbarea practicilor: Romii ca resursă umană” finanțat prin Programul Transnațional Interreg Dunărea 2014-2020, Prioritatea nr. 4 O regiune a Dunării bine guvernată, Aria de Intervenție 4.1 Îmbunătățirea capacităților instituționale pentru a aborda provocările societale majore, Cancelaria pentru Incluziunea Romilor din Novi Sad (Serbia) desfășoară un interesant proiect-pilot de includere și participare activă a romilor pe piața muncii.
Romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Uniunea Europeană și sunt printre cele mai defavorizate categorii de populație, având cu greu acces la piața forței de muncă. Din aceste motive, în ianuarie 2017 a fost demarat un proiect care este implementat prin cooperarea a 19 organizații partenere din opt țări. În cadrul programului sunt implementate șase proiecte-pilot. Partenerul principal al proiectului este Serviciul de Ajutor Maltez din Ungaria, iar din România la program participă Serviciul de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe, Agenția Împreună, Departamentul pentru Relații Interetnice și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe.
În România, la Sfântu Gheorghe a fost implementat un proiect pentru locuitorii de etnie romă din cartierul Őrkő, care au fost deschiși în căutarea locurilor de muncă. La absolvirea cursurilor de instruire profesională participanții au obținut o diplomă care i-ar putea ajuta în viitor la integrarea lor pe piața forței de muncă. Programul din Municipiul Sfântu Gheorghe a oferit posibilități de instruire pentru 30 persoane și a fost realizat în principal de Departamentul de Asistență Socială al Organizației „Caritas” Alba Iulia. Municipiul Sfântu Gheorghe, în calitate de partener în proiect, a implementat acest proiect-pilot având ca partener orașul Novi Sad din Serbia, unde se desfășoară un proiect-pilot asemănător. Cooperarea a cuprins și vizite reciproce pentru schimburi de experiență cu partenerii din proiectul-pilot.
Astfel, în Vojvodina (Serbia), Cancelaria pentru Incluziunea Romilor a Guvernului Provinciei Autonome Vojvodina și Centrul pentru Producerea Cunoștințelor și Abilităților din Novi Sad au ales în cadrul proiectului-pilot asemănător celui din Sfântu Gheorghe, în urma unui anunț public, 15 șomeri de etnie romă și diverse firme pentru facilizarea includerii populației rome pe piața muncii. Companiile selectate oferă instruire profesională după modelul ”on the job training” la viitorul loc de muncă al cursanților.
”Un mare avantaj a reprezentat faptul că nu au fost cursuri clasice, ci specifice, pentru fiecare din noi”, spune Zeljka Nikolic, o tânăra cursantă la contabilitate, menționând că reprezentanții firmei la care urmează să se angajeze au fost foarte amabili, răbdători și înțelegători. ”Am învățat foarte multe în cele 100 de ore de curs, mult mai mult decât la alte cursuri clasice. Într-o bună zi, îmi voi deschide firma mea de contabilitate, dar nu încă, pentru că vreau să mă înscriu la facultate și abia apoi mă voi gândi să am afacerea mea”.
O altă participantă la proiect este tânăra Sabina Jovanovic care dorește să se angajeze la o florărie din Novi Sad și astfel să asigure celor trei copii ai săi o stabilitate financiară. ”Îmi place să lucrez la florărie. Patroana a văzut repede acest lucru și mi-a spus că am talent pentru decorări florale. După ce închei acest curs, mă voi dedica florilor și sper ca într-o zi să devin un adevărat profesionist în domeniu”.
Ljiljana Mihajlovic, expert în cadrul proiectului-pilot este foarte mulțumită de cum decurge acesta și menționeză că realizarea cu succes a acestuia va contribui la testarea fezabilității și eficienței modelelor inovatoare de colaborare în domeniul serviciilor. ”Acest proect-pilot îl realizăm în trei localități: Novi Sad, Apatin și Kanjiza și include 15 beneficiari (10 femei și 5 bărbați) unul are studii superioare, trei dintre ei dețin diplomă de bacalaureat și 11 sunt necalificați. Firmele participante la proiect sunt de contabilitate, reciclare deșeuri și din industria hotelieră. În proiect avem și o florărie, o companie de prelucrare a lemnului și una de decorațiuni”.
Mihajlovic consideră că este foarte important ca acest proiect-pilot să fie finalizat cu succes. În cadrul proiectului a fost format Grupul de lucru inter-sectorial din care fac parte reprezentanți ai mai multor instituții și organizații publice, private și ai ONG-urilor. Grupul a fost format pentru a elabora un Plan de acțiunie privind îmbunătățirea ofertelor publice orientate spre activarea romilor pe piața muncii din P.A. Vojvodina.
Din partea celuilalt partener din Serbia în proiect, Centrul pentru Producerea Cunoștințelor și Abilităților din Novi Sad, Vlatka Vidic spune că pentru astfel de programe îți trebuie foarte multă răbdare și cunoștiințe specifice pentru a avea rezultate, dar că în final merită să depui toate eforturile când vezi că ți-ai ajutat semenii.
Prin realizarea acestui proiect-pilot se vor identifica și modalități concrete de îmbunătățire și eficientizare a ofertelor de training și cursuri de instruire, dar și de angajare pentru a dezvolta competențele și abilitățile romilor în a accesa cu mai multă ușurință locurile vacante de pe piața muncii. Totodată, proiectul-pilot are ca scop și identificarea și eliminarea factorilor care îngreunează accesul pe piața liberă a muncii a categoriilor defavorizate.
”Un lucru deosebit de important este faptul că Secretariatul pentru Economie și Turism din Vojvodina, cel de politici sociale, demografie și egalitatea sexelor și Consiliul Provincial pentru Integrarea Romilor sprijină proiectul nostru”, consideră Ljiljana Mihajlovic. Ea este convinsă că suportul de la cel mai înalt nivel din Serbia este crucial atât pentru actualul proiect, cât mai ales pentru viitoarele programe privind incluziunea socială a romilor. Tot în cadrul acestui proiect-pilot, în Serbia va începe în luna mai, o nouă serie de training-uri, tot cu un număr de 15 participanți.