Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat marţi că elevii şi profesorii vor purta mască de protecţie permanent în şcoală, afirmaţie făcută în contextul în care din 8 februarie, când începe semestrul al II-lea, majoritatea elevilor vor participa fizic la cursuri.
El a făcut referire, într-o emisiune la Antena 3, la un ordin comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii, care va apărea în perioada următoare, despre anumite reguli care trebuie respectate în unităţile de învăţământ.
„În acel ordin vor fi trecute, într-o manieră clară, aplicabilă, uşor de înţeles, toate aceste reguli care trebuie respectate. Din acest ordin, pot să vă spun cu siguranţă, nu se va face rabat de la obligativitatea portului măştii, spre exemplu. Permanent în spaţii interioare. Profesori şi elevi. În acelaşi timp, aş da exemplul unor sisteme de educaţie în care orele s-au desfăşurat fizic, cu efective întregi în clase, cu suprafeţe asemănătoare, dacă nu chiar identice cu cele din România, în care rata de infectare nu a crescut din cauza prezenţei fizice în şcoli. În acele şcoli, fiind ca în România, există bănci de câte doi elevi ,care stau unul lângă altul. Şi nu s-a întâmplat nimic, atâta vreme cât a existat această responsabilitate cu privire la portul măştii. Sunt 30 de elevi în clasă, grupaţi pe trei rânduri: zece, zece, zece pe fiecare rând. Doi în bancă, cinci bănci de câte doi. Aşa va fi şi la noi”, a susţinut ministrul.
În opinia sa, purtarea măştii „este esenţială”, „incomparabil mai importantă decât câţiva centimetri în plus sau minus” între elevi.
- Dacă apar două cazuri într-o clasă, activitatea în acea clasă va fi suspendată
Sorin Cîmpeanu a declarat marţi că în cazul în care doi elevi din aceeaşi clasă vor fi confirmaţi cu noul coronavirus, activitatea acelei clase va fi suspendată.
„Din perspectiva procesului educaţional, ne gândim la varianta în care, dacă apar două cazuri într-o clasă, să fie suspendată activitatea la acea clasă. Dacă apare un singur caz, să nu fie suspendată, dar să se facă testarea. La cel puţin două cazuri, se suspendă activitatea în clasa respectivă. Nu în toată şcoala, ci doar în clasă”, a spus Cîmpeanu la Antena 3, în contextul în care autorităţile au anunţat că majoritatea copiilor încep şcoala normal din 8 februarie.
Potrivit acestuia, în cazul în care un educator sau învăţător se va îmbolnăvi şi nu îi va putea prelua nimeni atribuţiile, atunci acea clasă va face cursuri online.
„Din păcate, în cele mai multe neexistând cadre didactice care ar putea să preia atribuţiile unui educator sau unui învăţător, acea clasă va trece în online”, a arătat ministrul Cîmpeanu.
Însă dacă sunt mai multe clase în care în fiecare apar mai mult de două cazuri, se suspendă activitatea întregii şcoli.
„Dacă sunt doi profesori care au o mişcare mai accentuată în interiorul şcolii care sunt depistaţi pozitivi, atunci se trece direct la suspendarea cursurilor în întreaga şcoală. Asta în sistemul preuniversitar. În sistemul universitar, lucrurile stau cu totul şi cu totul altfel, pentru că aici vorbim de facultăţi, universităţi, clădiri, campusuri, lucrurile sunt mult mai complicate. Dar principiul va fi acelaşi”, a explicat ministrul Educaţiei.
- Decizia de deschidere a şcolilor va fi luată în fiecare localitate, nu la nivel de judeţ
Decizia de deschidere a şcolilor pe 8 februarie va fi luată la nivelul fiecărei localităţi, nu pe judeţ, a subliniat, marţi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
„Decizia de deschidere a şcolii se va lua nu la nivel global, al judeţului, ci la nivel de localitate. Această situaţie va trebui să fie cunoscută, foarte vizibilă. (…) Evaluările vor fi făcute săptămânal iar rata de infectare va fi luată în considerare din ultimele 14 zile”, a explicat ministrul la Antena 3.
El s-a referit şi la eventualitatea apariţiei unui al treilea val de pandemie.
„Se vorbeşte despre valul trei. Valul trei nu vine de pe o zi pe alta, vine – din ce mi-au spus şi mie epidemiologii – într-o perioadă de o lună, o lună şi jumătate. Sperăm să nu fie cazul. Dar dacă totuşi va fi acest trend ascendent, se va vedea. Nu va fi o decizie de pe o zi pe alta”, a arătat ministrul Educaţiei.
- Elevii cu contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică şi cu vulnerabilităţi vor învăţa online
Elevii cu contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică, cei care au vulnerabilităţi şi prezintă certificat medical, dar şi elevii care au aparţinători în familie cu vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare, vor învăţa online, potrivit ministrului Educaţiei.
Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii recomandă ca elevii cu simptome „specifice” să rămâne acasă.
Totodată, vor preda online şi profesorii care prezintă vulnerabilităţi cronice, certificate de medic de medicina muncii.
Conform sursei citate, sunt cinci excepţii în care va trebui asigurată educaţia online:
* elevii au contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică/au vulnerabilităţi şi prezintă certificat medical;
* elevii au aparţinători în familie care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare;
* elevii prezintă simptome; recomandarea fermă a Ministerului Sănătăţii, dar şi a Ministerului Educaţiei este să rămână acasă;
* profesorii prezintă vulnerabilităţi cronice, certificate de medic de medicina muncii;
* profesorii prezintă simptome specifice.