Connect with us

Economie

Producţia industrială a scăzut cu 0,8%, în primele cinci ale anului

Declinul consemnat de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi de industria extractivă au determinat scăderea producţiei industriale

Declinul consemnat de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi de industria extractivă au determinat scăderea producţiei industriale cu 0,8%, în primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Statistica oficială relevă faptul că, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2022, în cazul producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a înregistrat un recul de 6,1%, faţă de primele cinci luni din anul anterior, în timp ce industria extractivă a scăzut cu 4,4%. În schimb, industria prelucrătoare a crescut cu 0,3%, raportat la perioada de referinţă.

Ca serie ajustată, producţia industrială a fost cu 2,4% mai redusă, de la an la an, ca efect al scăderilor din cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,8%), industria extractivă (-4,3%) şi industria prelucrătoare (-1,2%).

Potrivit sursei citate, în luna mai 2022, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 6,4%. În această marjă, industria prelucrătoare a crescut cu 8,5%, iar industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 6,6%, respectiv cu 2,1%.

De asemenea, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 1,1%, în mai 2022 vs mai 2021, datorită rezultatelor consemnate în industria prelucrătoare (+1,4%). La polul opus se află industria extractivă (-7,2%), respectiv producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,7%).

Datele INS arată, totodată, că, raportat la luna aprilie a acestui an, în mai 2022, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 10,1%, creştere susţinută de toate cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (+12,2%), industria extractivă (+1,1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,4%).

În perioada analizată, producţia industrială, ca serie ajustată, s-a diminuat cu 0,1%, ca urmare a scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-2,3%) şi industria extractivă (-1,7%). Pe de altă parte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 4,3%.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință