Connect with us

News

Primarul din Sacosu: M-a inteles gresit jurnalista britanica. Era vorba de romi, nu de toti locuitorii comunei

Primarul comunei timisene Sacosu Turcesc, Gabriel Adrian Koller, spune ca jurnalista britanica a inteles gresit ca jumatate din populatia comunei vrea sa plece in Anglia la munca, precizand ca el a afirmat ca jumatate din rromii din comuna vor sa faca acest lucru, fiind vorba despre 100 de persoane.

Primarul comunei Sacosu Turcesc din judetul Timis, Gabriel-Adrian Koller, a declarat ca, recent, comuna sa a fost vizitata de o jurnalista din Marea Britanie, care a inteles, in mod gresit, ca jumatate din populatia comunei va pleca la munca in Anglia.

„Joia trecuta a fost la Sacosu Turcesc o jurnalista din Marea Britanie, insotita de o alta jurnalista din Romania. Cele doua s-au interesat de etnia rroma. Le-am spus ca jumatate dintre rromii din comuna vor sa plece la munca in Anglia. Ceea ce este corect. Numai ca ele au inteles ca jumatate din populatia comunei vrea sa plece in Anglia la munca. Populatia comunei, la ultimul recensamant, a fost de 3.100 de persoane, dintre care 200 sunt rromi. Asta inseamna ca o suta de rromi din comuna noastra vor sa plece la munca in Anglia”, a declarat primarul.

Dupa ridicarea restrictiilor pentru romani, doar capra mai ramane in sat

Gabriel Adrian Koller a spus ca acele doua jurnaliste au petrecut intreaga zi in comuna si ca s-au deplasat in satele Uliuc si Berini pentru a discuta cu rromii.

Intrebat daca, de-a lungul timpului, in Sacosu Turcesc au fost familii de rromi repatriate din Franta, primarul a raspuns ca in aceasta situatie sunt aproximativ 20 de familii.

„Cam 20 de familii de rromi din Sacosu Turcesc si satele apartinatoare au fost repatriate din Franta, in urma unui program al autoritatilor franceze, de-a lungul anilor. Cred ca in anul 2008 au inceput repatrierile. La repatriere rromii au primit bani pentru a-si face ferme. Unii dintre ei si-au cumparat animale si le mai au si acum, altii fie le-au vandut, fie le-au taiat pentru consum propriu”, a declarat primarul.

Comuna Sacosu Turcesc este situata la 26 de kilometri de Timisoara.

Presa britanica, ingrijorata de imigrantii rromi din Marea Britanie

Daily Mail relata, intr-un reportaj publicat in editia electronica, faptul ca primarul Koller Gabriel-Adrian sustine ca jumatate dintre locuitorii a doua sate de pe raza comunei pe care o conduce vor pleca in Marea Britanie dupa 1 ianuarie, cand vor fi ridicate restrictiile de munca pentru romani si bulgari.

„Cred ca este posibil ca jumatate dintre locuitorii din Berini si Uliuc, romani si rromi, sa mearga in Marea Britanie anul viitor. In special tinerii vor merge, pentru ca ei nu au nimic aici. Vor lucra in agricultura si in constructii, dar si pentru ajutoare. Sfatul meu pentru Marea Britanie este sa nu le dati oamenilor totul. Trebuie sa fiti atenti, daca toata lumea va merge in Marea Britanie, ce veti face? Va puteti permite acest lucru? Oamenii nu au salarii mari aici si vor fi interesati, evident, de salariile si ajutoarele din Anglia”, afirma el, conform publicatiei.

Potrivit sursei citate, ca un ecou al tensiunilor din Romania, el sublinia ca cei care vor pleca sunt in special rromii. „Nu este un lucru rau pentru noi ca vor sa mearga in alta parte a Europei”, sustinea el.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință