Social
Preţurile la cafea, ciocolată şi aur au atins maxime istorice

Anul trecut, producătorii s-au confruntat cu preţuri ridicate pentru boabele de cacao care au produs ecou în cel al ciocolatei de la raft. Producători precum Hershey, Mondelez, Mars sau Ferrero au redus dimensiunea tabletelor de ciocolată sau au redus procentul de cacao din produsele finite, pentru a evita majorările de preţ.
Cu toate acestea, disponibilitatea boabelor de cacao pe piaţă este în continuare dramatică, spune analistul financiar. Stocurile au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, iar Coasta de Fildeş şi Ghana au perspective reduse de producţie în sezonul actual. Bolile copacilor, condiţiile meteorologice şi reglementările fac ca boabele de cacao să fie din ce în ce mai scumpe.
Preţurile nu numai că au depăşit nivelul de 10.000 de dolari pe tonă, dar fost înregistrate momente când tarifele au fost chiar peste nivelul de 12.000 de dolari pe tonă – adică de două ori mai mult decât cel de Valentine’s Day de anul trecut, arată Radu Puiu.
Preţurile cafelei Arabica au ajuns la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimii 50 de ani. Concret, cafeaua a ajuns să coste 400 de cenţi pe kilogram – adică de 4 ori mai mult decât în 2020. În urmă cu 5 ani, cafeaua era atât de ieftină, încât costurile de producţie depăşeau adesea preţul pieţei, ceea ce i-a forţat pe fermieri să îşi abandoneze plantaţiile, în special în America Centrală, şi să treacă la producţia de porumb, soia sau coca, populară în această regiune.
La acea vreme s-a creat situaţia în care, în condiţiile creşterii cererii, perspectivele de producţie deveniseră foarte limitate. Consumul de cafea era în creştere, atât în Europa sau America de Nord, cât şi în Asia. Cu toate acestea, fermierii de cafea care au supravieţuit problemei preţurilor scăzute de acum 5 ani nu au fost scutiţi de condiţiile meteorologice. Fenomenele meteorologice La Nina şi El Nino au afectat semnificativ, la început, producţia de Robusta în Vietnam, iar apoi au condus la secete prelungite în Brazilia, mai arată analistul.
„Deşi iniţial se aştepta ca sezonul 2024/2025 să conducă la o revigorare şi o redresare a producţiei, realitatea s-a dovedit a fi complet diferită. Ploile abundente din Vietnam şi Indonezia provoacă boli şi îngreunează recoltele, în timp ce lipsa precipitaţiilor în Brazilia limitează semnificativ perspectivele recoltei şi calitatea cafelei. Merită subliniat faptul că Brazilia este cel mai mare producător de Arabica din lume, în timp ce în cazul Robusta, liderul este Vietnamul. Desigur, nu este vorba doar de factori meteorologici. Preşedintele SUA a anunţat, la un moment dat, că va impune Columbiei tarife vamale de 25%. Columbia este al doilea cel mai mare producător de Arabica din lume şi, adesea, considerat un producător de o calitate mult superioară, motiv pentru care este unul dintre principalii furnizori de cafea pentru SUA”, se arată în analiză.
Pe lângă ciocolată sau o invitaţie la cafea, unele dintre cele mai populare cadouri de Valentine’s Day sunt bijuteriile, în special cele din aur, cererea pentru acest metal preţios crescând notabil în ultimele luni.
Anul trecut, în aceeaşi perioadă, aurul costa puţin peste 2.000 de dolari uncia. În prezent, preţurile depăşesc 2.900 de dolari, ceea ce reprezintă un preţ record. Deşi cererea de bijuterii a fost slabă în ultimele trimestre din cauza unei scăderi a interesului în China, în cazul altor pieţe precum India, Europa sau SUA, observăm o cerere în continuă creştere. Mai mult, cererea mai mare de aur sub formă de monede sau lingouri este raportată de investitorii care se tem de incertitudinea din viitor.
În plus faţă de cererea pentru investiţii, interesul din partea băncilor centrale este foarte solid. În 2024, băncile centrale au cumpărat peste 1.000 de tone de aur, ceea ce înseamnă că au contribuit la aproape 25% din întreaga cerere globală de aur.

-
Educatie2 săptămâni ago
Locuri pentru candidaţii romi la şcolile de subofițeri ale Ministerului Afacerilor Interne
-
Asul de trefla2 săptămâni ago
De ce rom și nu țigan?
-
La zi2 săptămâni ago
Lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paşti
-
Asul de trefla2 săptămâni ago
Anuța Brânzan, supravieţuitoarea deportării din Transnistria