Social News
Preşedintele Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2025 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.
Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2025 şi proiectul legii asigurărilor sociale de stat au fost aprobate săptămâna trecută de plenul reunit al Parlamentului.
Pentru proiectul legii bugetului s-au înregistrat 254 de voturi „pentru” şi 192 de voturi „împotrivă”, iar pentru cel al asigurărilor sociale de stat 255 de voturi „pentru” şi 192 de voturi „împotrivă”.
În acest an, bugetul de stat a fost dezbătut de Parlament în două zile.
Faţă de forma Guvernului, în proiectul bugetului de stat au fost făcute, în Comisiile de buget, finanţe şi bănci, aproximativ 60 de modificări, care au fost aprobate de plenul reunit. Acestea vizează modificări de formă, rectificări, dar şi unele alocări de sume suplimentare, cele la multe – 34 de amendamente – la Secretariatul de Stat pentru Culte pentru personalul clerical şi renovări, reparaţii sau construcţii de biserici.
Printr-un amendament a fost eliminată alocarea sumei de 700.000 lei, prevăzută iniţial în bugetul Curţii Constituţionale, pentru decontarea medicamentelor angajaţilor instituţiei şi foştilor judecători ieşiţi la pensie.
Proiectul de buget pe anul 2025 a fost aprobat de Guvern pe 1 februarie.
Bugetul este construit pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7% din PIB.
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat, în plenul reunit al Legislativului, că bugetul de stat pentru 2025 este „cumpătat” şi se bazează pe o creştere prudentă a veniturilor, „fără exagerări”.
El a arătat că Legea bugetului asigurărilor sociale de stat prevede „în primul şi în primul rând plăţile pentru pensii”.
„Indiferent cine va fi peste trei, peste patru, peste cinci ani de zile la guvernare şi la Ministerul Finanţelor, angajamentul României faţă de Comisia Europeană trebuie respectat, pas cu pas trebuie să reducem deficitul bugetar, trebuie în acelaşi timp să păstrăm investiţiile. Investiţiile sunt motorul economiei, iar investiţiile sunt păstrate şi în acest buget. (…) Acest buget este un buget cumpătat, un buget care se bazează pe o creştere prudentă a veniturilor, fără exagerări”, a afirmat ministrul Finanţelor.
Citește şi:
Bugetul pe acest an prevede bani pentru plata salariilor şi pensiilor la nivelul anului 2024. Nu sunt bani pentru indexări în 2025
Ministerul Finanţelor a publicat bugetul pentru acest an. Creşterea economică 2,5%, deficit 7,04%

-
Educatie2 săptămâni ago
Locuri pentru candidaţii romi la şcolile de subofițeri ale Ministerului Afacerilor Interne
-
Asul de trefla2 săptămâni ago
De ce rom și nu țigan?
-
La zi2 săptămâni ago
Lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paşti
-
Asul de trefla2 săptămâni ago
Anuța Brânzan, supravieţuitoarea deportării din Transnistria