News

Presa minorităţilor naţionale din România pentru publicul larg

Uniunea Sârbilor din România, în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice, a organizat, în perioada 9 – 13 iunie, la Constanţa, proiectul ” Presa minorităţilor naţionale din România pentru publicul larg”. Au fost invitaţi să ia parte la eveniment jurnalişti ai publicaţiilor uniunilor şi asociaţilor membre ale Consiliului Minorităților Naționale dar şi gazetari cu experienţă în domeniul relațiilor interetnice.

Pe parcursul primei zile a proiectului participanţii au avut prilejul să viziteze sediile şi redacţiile comunităţilor tătară, turcă şi a ruşilor lipoveni din Constanța şi să cunoască îndeaproape felul în care acestea îşi desfăşoară activitatea.

Proiectul a cuprins un seminar, susţinut de ziarişti din cadrul TVR, despre provocările jurnalismului din sfera minorităţilor naţionale. Lectorii au vorbit despre diferenţele şi asemănările în abordare dintre presa majoritară şi cea a minorităţilor naţionale, specificitatea subiectelor din mass media legate de minorităţile naţionale, dar şi despre documentarea într-o microcomunitate.

De asemenea, în secţiunea alocată dezbaterilor, s-a discutat despre înfiinţarea unei organizații profesionale care să adune gazetari din redacţiile minorităţilor naţionale, dar şi pe cei care îşi doresc să se implice în dezvoltarea şi promovarea jurnalismului „minoritar”. Noua asociaţie îşi doreşte să organizeze, printre altele, cursuri de perfecţionare, seminarii şi conferinţe, dar şi să lanseze spre dezbatere publică subiecte de interes pentru comunităţile minorităţilor etnice. O altă temă importantă adusă în atenţia participanţilor a fost legată de înfiinţarea unei televiziuni a minorităţilor naţionale. Toţi cei prezenţi şi-au arătat susţinerea pentru această propunere, urmând să o prezinte organizaţiilor lor, iar în cel mai scurt timp să fie programată o nouă întâlnire pentru iniţierea acestui proiect.

În cadrul evenimentului ”Presa minorităţilor naţionale din România pentru publicul larg” au avut loc şi lucrările Comisiei pentru cultură, culte şi mass media a Consiliului Minorităților Naționale, la care Raico Cornea, reprezentantul minorităţilor naţionale în Consiliul de Administraţie al TVR, a prezentat pe scurt activitatea sa şi situaţia actuală din Televiziunea publică, punând accent pe Departamentul Minorități.

Din partea organizatorilor, la eveniment au participat Aledin Amet, secretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, precum și președintele Filialei București a Uniunii Sârbilor din România, Borislav Velimirovici.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version