Asul de trefla

Povestea geambaşilor

În secolul al XVII-lea, la Constantinopol, cei mai numeroşi negustori de cai erau de etnie romă. Despre ei vorbeşte şi Ovidiu Drîmba în volumul Apariţia şi avatarurile ţiganilor: „În toată Europa, de la Bosfor până la Atlantic, comerţul de cai prospera în mâna ţiganilor”.

La fel de renumiţi erau odinioară romii şi pentru măiestria lor de a călări ori pentru priceperea de care dădeau dovadă în creşterea cabalinelor şi chiar în tratarea bolilor de care sufereau acestea.

De altfel, este lesne de înţeles această ataşare a membrilor etniei rome faţă de cai dacă ne gândim că, parcă dintotdeauna, cabalinele au fost tovarăşii fideli de drum şi de viaţă ai romilor din ţara noastră şi de pretutindeni.

Odată cu trecerea anilor, romii şi-au mai arătat afecţiunea şi spiritul de negustori şi în alt mod faţă de cai: au început să fabrice hamuri din piele. Hămurarii romi sunt, de fapt, nişte veritabili pielari – pentru că ei fabrică nu doar hăţuri, ci şi curele pentru pantaloni sau chimire.

Geambaşi – adică romi care se ocupă de comerţul cailor – mai găsim, în prezent, în judeţele Arad, Brăila şi Braşov, cu toate că odinioară erau la fel de mulţi în aproape toată ţara.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version