Connect with us

Remember

Povestea boxerului de etnie romă care și-a bătut joc de Hitler. ”Vrei un arian?” S-a vopsit blond și s-a uns, tot, cu făină

Cu trei ani înainte ca Jesee Owens, atletul negru, să-l umilească pe Hitler chiar la Berlin, cucerind patru medalii la Olimpiadă, Johann Trollmann, un boxer cu origini gitane, s-a încumetat să înfrunte Reich-ul, arătând cum se poate muri demn, în picioare. A fost trimis în lagărele de exterminare după ce s-a prezentat la meciuri vopsit blond și uns, cap-coadă, cu făină. ”Vreți un arian, uitați un arian!”

Acum, când Jocurile de la Rio ”curg”, lumea-și aduce aminte de Jesse Owens, atletul de ciocolată care, înfruntându-l pe Hitler chiar la el acasă, a făcut rost de patru medalii la Olimpiada de la Berlin. Cu trei ani înaintea sa însă, un alt sportiv cutezase a înfrunta al Treilea Reich ce tocmai pornea la drum: Johann Trollmann.

430x573_14714388944177172f

Născut pe la 1907, băiatul fusese, de mic, pasionat de box. La 20 de ani cucerise aproape tot ce se putea cuceri în Hannoverul natal și prin împrejurimi, dar trăgea după el o tinichea: era țigan. Cel de-la Treilea Reich începea să-și arate colții în Germania, Johann nu era un boxer ”convențional”, venea cu un stil aparte: se impunea mai mult prin agilitate decât prin forță, excela la jocul de picioare, extrem de rapid. Nemții nu-l haleau, nu putea să-i reprezinte un astfel de personaj, deși era campion, avea să fie ”uitat” pentru jocurile Olimpice din 1928.

Dar Trollmann își vedea de treabă. Pe 9 iunie 1933 încrucișează mănușile cu Adolf Witt, arian, în finala ”semigreilor”. ”Rukeli”, cum e poreclit și știut de lumea boxului, îi cară la pumni cu nemiluita. Meciul e oprit fără un motiv anume. Din tribune, publicul țipă. Organizatorii nu au ce face și îi acordă titlul de ”Campion Național”. Il retrag o săptămână mai tîrziu: ”Stilul său nu cadrează cu normele germane”, vine comunicatul, dar e clar că adevărul e altul: un țigan nu putea fi numărul 1 în noua orânduire.

A aruncat la coș ”instrucțiunile” primite și a murit mândru și drept!

Germanii fac rost de altă finală, pe 21 iulie. ”Rukeli” primește instrucțiuni: să o lase mai moale, să termine cu a mai dansa ca un țigan, să lupte precum un german autentic. Atunci urlă: ”Vreți un arian: Uitați un arian!” Intră în ring uns, din cap-n picioare, cu făină, părul e vopsit blond. Se așează în centru, nu se mișcă. Primește pumni, rezistă la cinci atacuri, fără a riposta, apoi leșină.

E finalul carierei sale. Este sterilizat – precum alți mulți țigani din Germania. Divorțează, pentru a nu-și pune în pericol și mai mult familia. Spre a scăpa de persecuție, se înrolează în Wehrmacht, în 1939. Nu rezistă mult pe front, din cauza presiunilor constante. În 1942 e dat afară, urmărit de Gestapo, torturat și trimis într-un lagăr de concentrare, la Neuengamme. Aici, șefii îl obligă să boxeze, pentru a-i distra. Nu e maimuță, nu acceptă să facă așa ceva. Ajunge față în față cu un ”kapo”, Emil Cornelius. Îl bate de-l îndoaie. Când își revine, prizonierul cu ceva responsabilități, ia un par și-l omoară pe Trollmann în fața celorlalți deținuți…

În 2003, Germania face un gest de onoare: trimite familiei centura de campion național pe care nu apucase să o sărute, cu peste șapte decenii înainte.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință