Programe Sociale

Plafonul programului FamilyStart, suplimentat cu suma de 45 milioane de lei

Plafonul programului guvernamental FamilyStart a fost suplimentat cu 45 milioane de lei, venind astfel în sprijinul familiilor tinere care doresc să acceseze acest credit, anunţă  Ministerul Familiei.

Potrivit unui comunicat, la sediul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a avut loc o întâlnire de lucru cu reprezentanţii băncilor pentru a prezenta ordinul privind suplimentarea plafonului alocat programului guvernamental FamilyStart.

Fondul Român de Contragarantare (FRC) va aloca corespunzător plafonul suplimentar aprobat, încheind acte adiţionale la convenţiile de garantare existente, în baza solicitărilor care îi vor fi transmise de către bănci, după validarea Ministerului Finanţelor şi aprobarea Consiliului de Supraveghere al FRC.

Conform ordinului comun al Ministerului Finanţelor şi Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse publicat în Monitorul Oficial din 2 octombrie, plafonul de garanţii suplimentat pentru FamilyStart poate fi utilizat până la 31 decembrie 2024.

„Suplimentarea plafonului pentru programul guvernamental FamilyStart cu încă 45 milioane de lei vine în sprijinul familiilor tinere care vor avea acces la noi resurse financiare necesare dezvoltării personale şi profesionale, îmbunătăţirea tranziţiei de la şcoală la muncă, stimularea pregătirii profesionale, dar şi pentru alte nevoi pe care o familie tânără le resimte. Am făcut toate demersurile necesare pentru a suplimenta acest plafon pentru că au existat numeroase solicitări pentru acordarea acestor credite cu garanţia statului şi dobândă plătită de stat. Prin aceste demersuri, creditele devin astfel mai accesibile pentru cei care au nevoie de bani”, a declarat ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, potrivit comunicatului.

În prezent mai există plafoane de garanţii alocate şi neutilizate în valoare totală de aproximativ 10 milioane lei la următoarele bănci cooperatiste: Banca Centrală Cooperatistă Credit Coop, Banca Cooperatistă Băimăreana Baia Mare, Banca Cooperatistă Euro Coop Sfântul Gheorghe, Banca Cooperatistă Muntenia Piteşti, Banca Cooperatistă Mihai Viteazu Târgovişte, Banca Cooperatistă Delta Coop Tulcea, Banca Cooperatistă Putna Focşani, Banca Cooperatistă Tisa Sighetu Marmaţiei, Banca Cooperatistă Istriţa Buzău, Banca Cooperatistă Ajutorul Râmnicu Vâlcea, Banca Cooperatistă Unirea Braşov, Banca Cooperatistă Record Călăraşi, Banca Cooperatistă Victoria Bucureşti, Banca Cooperatistă Izvoru Stei, Banca Cooperatistă 8 Martie Codlea, Banca Cooperatistă Alfa Târnăveni, Banca Cooperatistă Albina Slatina, Banca Cooperatistă Stejarul Marghita, Banca Cooperatistă Dacia Oradea, informează ministerul.

Începând de joi, Fondul Român de Contragarantare anunţă băncile, care au un termen de 10 zile, conform normelor, să solicite suplimentarea.

”FRC face calculele pentru fiecare bancă – cât i se atribuie, se validează alocările cu Ministerul de Finanţe, iar apoi este convocat Consiliul de Supraveghere pentru aprobarea şi semnarea actelor adiţionale cu băncile. Prin urmare, începând cu a doua jumătate a lunii octombrie, băncile pot să dea aceste credite”, arată sursa citată.

La data de 30 septembrie, numărul de beneficiari ai programului a fost de 2.595; valoarea garanţiilor de stat acordate de FRC a fost de 234.076.984,80 lei, 2 dosare se aflau în analiză şi existau solicitări de garanţii din partea băncilor pentru beneficiari eligibili în valoare totală de 619.440 lei.

Suma maximă care poate fi împrumutată este de 150.000 de lei, iar vârsta solicitanţilor eligibili este de 45 de ani neîmpliniţi. Creditul este garantat de stat în proporţie de 80%, iar venitul net lunar pe membru de familie trebuie să fie de până la 6.000 de lei, respectiv pentru familiile monoparentale venitul net lunar pe membru de familie să fie de până la 7.500 de lei. Dobânda în acest program este subvenţionată 75% de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

Pentru anul 2025, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse îşi propune majorarea plafoanelor alocate, respectiv la 500 milioane lei pentru programul FamilyStart şi 300 milioane lei pentru programul StudentInvest.

Cele două programe guvernamentale de creditare au demarat în luna iunie 2022, iar primele credite au fost acordate în luna noiembrie 2022, se mai menţionează în comunicat.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version