Connect with us

Remember

Petru Zaim, „ultimul țambalist bătrân din Bucovina”

Petru Zaim, ultimul țambalist bătrân din Bucovina”, cum își spunea singur, a fost unul din cei mai renumiți țimbaliști ai Neamțului.

S-a născut în mai 1929, fiind fiul violonistului stângaci Ion Zaim. Ambii părinți au fost muzicanți. A rămas orfan de mamă în copilărie și a fost crescut de două surori.

În 1936 a primit primul țambal, adus de la Budapesta de un unchi, Dumitru Antică.

După armată, devine instrumentist la Casa de Cultură din Piatra Neamț și participă la un concurs pentru a deveni țambalist profesionist la orchestra „Cernegura”. Celebra Maria Tănase l-a ales și a rămas acolo până în 1980, când a decis să se stabilească instrumentist la Hotelul „Zimbru” din Câmpulung Moldovenesc.

A întreprins turnee atât în țară, cât și în străinătate, în nouă țări. A învățat singur să cânte, în afară de țambal, la vioară, violă, chitară rece, cobză, fluier cu dop și chiar la instrumente de suflat confecționate de el însuși.

A fost apreciat de celebrități precum Mia Braia, Ioana Radu, Maria Tănase, Maria Lătărețu, Ileana Constantinescu, iar în zilele noastre Grigore Leșe l-a promovat pe bătrânul lăutar.

Moare la data de16 noiembrie 2010, după o suferință grea, pe care nu a mai putut-o învinge. A fost înmormântat la Cimitirul „Ionei” din Câmpulung Moldovenesc.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință