Connect with us

Educatie

Peste 600 persoane din Harghita şi Covasna, readuse la şcoală printr-un proiect european

Un număr de 602 persoane, din judeţele Harghita şi Covasna, care au abandonat şcoala sau nu şi-au finalizat educaţia obligatorie, au fost sau vor fi readuse la cursuri, printr-un proiect al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Harghita, finanţat din fonduri europene.

Proiectul se intitulează „REAL- Şcoala deschisă pentru toate vârstele”, este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţiona Capital Uman 2014-2020 şi are o valoare de aproximativ 9,5 milioane de lei.

Beneficiarul proiectului este ISJ Harghita, iar parteneri sunt ISJ Covasna şi Casa Corpului Didactic „Apaczai Csere Janos” din Miercurea-Ciuc, perioada de implementare finalizându-se la 31 decembrie 2023.

Inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Harghita, Cristinel Glodeanu, a precizat, pentru Agerpres, că proiectul REAL „înseamnă acces la educaţie de calitate, cu sprijin inclusiv prin beneficii materiale şi financiare”, obiectivul general fiind creşterea ratei de reintegrare în sistemul de educaţie şi formare a copiilor şi tinerilor care au părăsit timpuriu şcoala şi adulţilor care nu şi-au finalizat educaţia obligatorie din judeţele Harghita şi Covasna, în cadrul unor programe de tip „A doua şansă”.

Cursurile se desfăşoară în 19 şcoli din cele două judeţe, atât din mediul rural cât şi din mediul urban, alese în funcţie de rata abandonului şcolar înregistrat.

Elevii din grupul ţintă au fost identificaţi şi selectaţi de către specialiştii din echipa de proiect, în colaborare cu cadrele didactice din şcoli, cu reprezentanţii autorităţilor locale şi, acolo unde a fost cazul, şi cu liderii comunităţilor de romi.

Totodată, la începutul proiectului au fost pregătite 526 de cadre didactice pentru a preda la programele de tip „A doua şansă”, care să fie de calitate şi adaptate nevoilor participanţilor.

Pentru a fi motivaţi să participe la activităţi şi să nu abandoneze proiectul, cursanţii au primit obiecte de îmbrăcăminte, produse de igienă personală, rechizite, dar şi bani, pentru fiecare nivel absolvit.

„Subvenţia de 500 lei pentru un nivel de şcolarizare absolvit a fost acordată unui număr de 321 de cursanţi”, a explicat managerul de proiect.

De asemenea, au fost dotate unităţile de învăţământ incluse în proiect şi partenerii de implementare cu echipamente performante interactive de prezentare, laptopuri, aparate foto, mobilier sau materiale sportive şi auxiliare necesare.

Proiectul s-a dovedit un adevărat succes, fiind readuse pe băncile şcolii sute de persoane, unele fiind la stadiul în care abia au învăţat să scrie şi să citească, iar altele continuându-şi studiile, pe care, din diverse motive, le-au abandonat.

„Cei incluşi în proiect au renunţat la şcoală din mai multe motive. Pot fi motive financiare, pot fi motive privind migrarea în altă localitate pentru a putea să muncească cu ziua, ca să îşi câştige existenţa. De asemenea, mai ales la populaţia romă, sunt situaţii în care s-au căsătorit şi au făcut copii şi au abandonat şcoala. E o cazuistică destul de complexă, dar ceea ce este foarte important este că ei au dorit să revină înapoi pe băncile şcolii, pentru a-şi completa studiile”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

Aşa s-a ajuns că în peste jumătate din şcolile incluse în proiect merg la şcoală părinţi şi copii, sau părinţi, bunici şi nepoţi, fie toţi în cadrul proiectului, fie unii la programele „A doua şansă”, iar alţii la cursurile normale din cadrul unităţilor de învăţământ.

Datele puse la dispoziţie de ISJ Harghita arată că în 11 şcoli, din cele 19, se înregistrează astfel de cazuri. Spre exemplu, la o şcoală din municipiul Sfântu Gheorghe, mama, tata şi fiica merg la activităţile din cadrul proiectului, iar un bunic şi o bunică sunt incluşi în cursurile REAL, în vreme ce nepotul merge la şcoală.

Există situaţii în care cupluri, soţ şi soţie, urmează cursurile împreună, dar sunt şi multe cazuri în care părinţii merg la activităţile din proiect, iar copiii lor sunt la şcoala care găzduieşte cursurile REAL.

Pentru a fi atraşi către activităţile din proiect, cursanţii participă, pe lângă orele teoretice, la ateliere inovative, pe teme diverse, de la gătit, muzică sau pictură, până la realizarea de decoraţiuni şi promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor, cum ar fi încondeierea ouălor de Paşti.

Cursanţii sunt antrenaţi şi în concursuri tematice, iar cei clasaţi pe primele locuri sunt răsplătiţi şi cu diverse sume, până acum 126 de persoane primind premii în bani.

Şi cadrele didactice sunt recompensate, pentru bunele practici promovate, mai precizează sursa citată.

Totodată, în cadrul proiectului, participanţii au beneficiat şi de consiliere profesională, individuală sau de grup, iar în mai multe comunităţi defavorizate din cele două judeţe au avut loc şi campanii de informare despre importanţa continuării studiilor.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință