Connect with us

Social News

Peste 1.700 de consumatori s-au adresat CSALB pentru rezolvarea situaţiilor cu băncile anul acesta

Peste 1.700 de consumatori au formulat solicitări în raport cu băncile şi IFN-urile prin intermediul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), de la începutul anului

Peste 1.700 de consumatori au formulat solicitări în raport cu băncile şi IFN-urile prin intermediul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), de la începutul anului, se arată într-un comunicat.

Majoritatea solicită găsirea unor soluţii pentru reducerea ratelor afectate de creşterea preţurilor şi de majorarea dobânzilor variabile. Răspunsul instituţiilor de credit a venit prin scăderea la sub 4% a cererilor respinse fără un motiv obiectiv.

În plus, valoarea beneficiilor obţinute din negocierile dintre instituţiile de credit şi consumatori, derulate pe parcursul anului 2022, a depăşit, până în luna august, suma obţinută pentru întregul an 2020, respectiv 1,3 milioane euro.

„Observăm că băncile au gestionat eficient atât perioada pandemiei, cât şi cea generată de creşterea generalizată a preţurilor şi de majorarea dobânzilor. Un exemplu este reprezentat de cererile privind trecerea de la ROBOR la IRCC. În cadrul CSALB am primit 50 de astfel de cereri, semn că probabil băncile au rezolvat intern majoritatea acestor solicitări. Există şi ipoteza în care consumatorul a fost refuzat iniţial de bancă, iar după ce a ajuns la CSALB, instituţia de credit şi-a reconsiderat poziţia, dar asta arată încă o dată flexibilitatea instituţiilor de credit de a negocia cu consumatorul, chiar dacă politica băncii respective nu era să acorde această modificare automat, pe baza unei simple cereri”, a declarat Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naţionale a României în Colegiul de Coordonare al CSALB.

El a arătat că, atunci când completează o cerere în aplicaţia de pe site-ul CSALB, un consumator bifează o singură opţiune privind obiectul cererii, dar ataşează o serie de documente şi îşi descrie situaţia financiară. Toate aceste informaţii ajung la structurile organizatorice din băncile comerciale care lucrează direct cu CSALB.

„Iar acolo aceste cereri primesc o atenţie suplimentară, sunt scoase din şablon şi analizate particular. Asta face ca, în anumite situaţii particulare dificile, unele solicitări privind diminuarea ratelor, de pildă, să primească soluţii de ştergere integrală a datoriei”, susţine reprezentantul CSALB.

Cererile respinse de bănci din motive nejustificate au ajuns în 2022 la cel mai mic nivel de la înfiinţarea CSALB: 3,7% din total. În urma solicitărilor făcute de CSALB către bănci, pentru unele cereri iniţial refuzate, băncile şi-au reconsiderat opinia şi le-au acceptat spre negociere.

Solicitarea de ştergere a înregistrărilor în Biroul de Credit este considerată un motiv obiectiv de clasare a cererii deoarece nu sunt cereri negociabile, iar consumatorii se pot adresa direct băncilor cu această solicitare. În 2022 băncile şi IFN-urile au primit în cadrul CSALB peste 700 de astfel de cereri, faţă de 1.173 de cereri cu acest obiect în 2021.

Valoarea beneficiilor rezultate din negocierile purtate în cadrul CSALB (2016 – 2022) depăşeşte 7 milioane de euro.

Din 2016 până acum, aproximativ 3.700 de consumatori s-au împăcat cu băncile şi IFN-urile în cadrul CSALB (prin intermediul concilierilor şi prin facilitarea înţelegerilor directe dintre părţi).

Până în prezent CSALB înregistrează cel mai mare număr de înţelegeri amiabile/an: 361. Cifra confirmă preluarea la nivelul băncilor comerciale a mecanismelor de soluţionare prin negociere promovate de CSALB.

CSALB este o entitate înfiinţată ca urmare a unei Directive europene şi intermediază gratuit şi în mai puţin de trei luni negocierea dintre consumatori şi bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință