Connect with us

Social

Persoanele îşi pot completa contra-cost şi retroactiv stagiul de cotizare pentru fondul de pensii

În baza Ordonanţei de Urgenţă (OUG) 163/2020 prin intermediul căreia persoanele îşi pot completa contra-cost şi retroactiv stagiul de cotizare pentru fondul de pensii, cei interesaţi se pot adresa Caselor Județene de Pensii.

Prin Legea nr. 168/2021 privind aprobarea OUG nr.163/2020, este reglementată posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim 6 ani calendaristici anteriori lunii încheierii contractului. Încheierea unui astfel de contract de asigurare socială poate fi solicitată până la data de 31 august 2023. În intervalul de 6 ani, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate.

Contribuţiile se pot achita retroactiv doar de către persoanele care doresc să îşi reîntregească stagiul de cotizare sau cele aflate în prag de pensionare la limită de vârstă, nu şi pentru pensionare anticipată sau medicală. O altă prevedere oferă posibilitatea de a achita contribuţiile la pensii în mod anticipat. Un angajat care rămâne fără locul de muncă poate plăti lunar o sumă care va reprezenta cotizaţia sa la fondul de pensii până în momentul în care se va angaja din nou.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință