Connect with us

Social News

Persoanele asigurate facultativ vor avea dreptul la concediu de risc maternal şi indemnizaţie

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede posibilitatea acordării de concediu de risc maternal şi indemnizaţie şi persoanelor asigurate facultativ.

S-au înregistrat 272 de voturi „pentru”.

Propunerea legislativă modifică art. 10 alin. (7) şi art. 31 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, în sensul acordării dreptului la concediu de risc maternal şi persoanelor asigurate facultativ.

Conform legii, persoanele asigurate facultativ sunt: a) asociaţi, comanditari sau acţionari; b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management; c) membri ai asociaţiei familiale; d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente.

Prin derogare, de dreptul la concediul de risc maternal şi indemnizaţie beneficiază şi persoanele asigurate facultativ. Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de asigurare, prevede proiectul.

De asemenea, pentru aceste persoane, pentru acordarea concediului de risc maternal, „baza de calcul al indemnizaţiilor de asigurări sociale o constituie media veniturilor lunare asigurate, înscrise în contractul de asigurare încheiat”.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect legislativ.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință