Connect with us

Editorial

Pastila lui Mădălin. Credință versus religie

Aproape toţi, suntem credincioşi şi cu predilecţie, ortodocşi, asta este ce-a lăsat Dumnezeu, aici, în spaţiul carpato-dunărean şi e foarte bine aşa, zic eu. Suntem totuşi un popor laic şi avem momente de luciditate (care, istoric, uneori, ne-a salvat) dar şi rătăciri ce ne costă la fel de istoric. Zăbovim uneori, prea mult în detalii inutile, care ne fac neputincioşi în lucruri simple şi uşor de desluşit, adică ne complicăm şi ne afundăm în hăţişuri de noi înşine inventate. Nu ne plac lucrurile clare şi desluşite şi ne imaginăm că dacă n-avem răspunsuri la orice, n-are rost să mai punem intrabări şi luăm, de-a gata tot ce ne bagă ‘’unii’’, cu forţa în cap.

Eu sunt un creştin ortodox, practicant, am preoţi în familie, bunicii şi străbunicii mei, din partea mamei, au fost ctitori de biserici. De la 5 ani, eram dus, duminică de duminică, la slujba de la biserica din cartier şi am învăţat să mă rog şi să-I mulţumesc lui Dumnezeu, lucru pe care îl fac şi acum, cu aceeaşi pioşenie. Am crescut, am învăţat, am citit şi am fost curios să aprofundez lucrurile, să mă lămuresc dacă sunt pe drumul cel bun, cel Dumnezeesc. La 16-17 ani, parcursesem deja, vechiul şi noul testament. Le-am reluat apoi, după câţiva ani şi am ajuns, după un timp, la o concluzie pe care o pot argument, oricând, ca fiind o opinie autorizată şi anume: una este credinţa şi altceva este religia.

Credinţa şi mai ales cea în Dumnezeu, este sublimă, unică şi blagoslovitoare, în schimb religia, nu este decât o materie, scrisă în secole, schimbată şi completată, în funcţie de scopuri, interese şi dorinţe de manipulare, indiferent că vorbim despre ortodoxie, catolicism sau alte curente, vechi sau noi. Lăsând la o parte scriitura şi sensul, quasi primitive, biblia are darul să ne ţină sub o formă de ‘’control’’, nu pe mine sau pe alţii, ca mine, mai curioşi şi mai riguroşi, în aflarea adevărului. Astfel, doamna de religie, se adresează mai mult vulgului şi nu elitelor pentru că cei ignoranţi, preferă să digere o ‘’hrană’’ dată, decât să-şi gătească singuri, după gustul lor.

Şi uite aşa, trecând de la păgâni, la hiper habotnici, descoperim de fapt că, între materia religie şi materia politicului, nu e nici o diferenţă. Dacă asta se vrea, atunci, ce diferenţă este între inchiziţie, ghilotină, holocaust sau rasism? Cine îmi răspunde? Închei spunând: îl iubesc pe Dumnezeu, cum nimic nu iubesc şi preţuiesc mai mult şi El ştie asta, altfel nu m-ar fi lăsat să gândesc şi să cuget aşa. Iisus, este partea pământeană a lui Dumnezeu şi pot accepta asta dar să iau de bune, toate ‘’cabinetele’’ şi ‘’birourile’’ altor aşa zişi scriitori ai aşa zisei sfinte scripturi, cu popi bişniţari şi patriarhi sau papi, afacerişti şi politruci, e prea mult pentru mine.

Poate vouă vă place sau vă satisface. Treaba voastră, fiecare cu gândul lui dar nu uitaţi: nu citiţi, nu învăţaţi şi nu vă întrebaţi prea mult, despre alte lucruri, aşa zise, sfinte ci mai bine, mai sigur şi mai fireşte este să credeţi în Dumnezeu, cel puţin la fel de mult şi frumos, precum o fac eu şi veţi fi fericiţi.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință