Paştele Blajinilor, o sărbătoare de tradiţie care are loc în lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână după Învierea Domnului, a fost marcat cu grătare încinse şi mese îmbelşugate în Cimitirul „Sfântul Gheorghe” din Buzău.
Paştele Blajinilor este una dintre sărbătorile ţinute cu sfinţenie de către comunitatea de romi, iar cel cunoscut ca „regele Rifean”, unul dintre foştii lideri ai „clanului” Măcelaru, decedat în urmă cu câţiva ani, a fost pomenit cu mare fast.
Încă de la primele ore ale dimineţii, pe aleile dintre morminte au fost întinse corturi care adăposteau mese îmbelşugate, cu bucatele alese şi băuturi fine. Micii şi fripturile fumegau pe grătarele încinse iar preoţii rosteau rugăciuni la căpătâiul morţilor.
„În fiecare an venim aici să putem să împărţim de Paştele Blajinilor. Împărţim ouă, cozonac, tradiţia este din moşi-strămoşi, ei la rândul lor au făcut pomeni şi noi la rândul nostru facem. Îi pomenim pe fraţii mei Leonte şi Kenedi. Ne simţim foarte bine, când dăm ceva, dăm să fie primit”, a declarat Cleopatra Rifean.
La mese au fost invitaţi să ia parte, alături de membrii familiilor celor decedaţi, şi alţi oameni care au primit pachete cu ouă roşii, cozonac şi băuturi răcoritoare.
„Ne rugăm pentru cei care au trecut în nefiinţă. Suntem prezenţi aici pentru oamenii de vază, aici îl avem pe domnul Leonte, Dumnezeu să îl ierte, un om de valoare, un om de forţă, nu a avut niciun adversar pe pământul ăsta, fratele meu. Pentru toţi morţii, azi îndeplinim dorinţa lor, pentru liniştea noastră şi a lor. O pomană se face aşa cum trebuie. Tot ce dai, să dai din inimă, e valabil pentru toţi morţii pe care îi sărbătorim astăzi şi sperăm să fie iertaţi toţi. Există viaţă şi după trecerea în nefiinţă”, a spus Liviu Andronache, cunoscut ca „Vanghele”.
Paştele Blajinilor, spun preoţii, este o sărbătoare străveche dedicată pomenirii morţilor, care transformă cimitirele în locuri de sărbătoare.
„Paştele Blajinilor este o sărbătoare populară legată de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, când se fac pomenirea celor plecaţi de dincolo, de unde vine şi denumirea populară a blajinilor, adică Iisus Înviat din morţi să fie bun cu cei plecaţi, să le dea şi lor Lumină, mângâiere, să le dea Înviere. Cu această ocazie, creştinii fac pomenire la cimitir, împart ouă roşii, cozonac şi alte daruri şi este această comuniune vie pe care o realizează Biserica între noi pământenii şi plecatul în lumea de dincolo. Sunt zone în Buzău şi în Brăila când, după terminarea slujbei, fiecare mormânt este pregătit cu o faţă de masă pe care se pun toate ofrandele acestea şi auzi peste tot ‘Hristos a Înviat!’. Cimitirul devine o adevărată sărbătoare”, a declarat părintele Mihail Milea, preot paroh al Catedralei „Sfântul Mucenic Sava” din Buzău.