Connect with us

Eveniment

Partida Romilor și Ministerul Familiei vor combate împreună căsătoriile timpurii, abandonul școlar și abandonul maternal

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, s-a întâlnit cu Nicolae Păun, preșdintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, pentru a discuta proiecte comune care să combată unele dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă comunitățile de romi.


„Continuăm demersurile începute pentru reducerea abandonului școlar și a căsătoriilor timpurii. Fenomenul tinerelor care devin mame mult prea devreme este una dintre temele pentru care este imperios necesar să găsim soluții urgente și eficiente. Putem face asta doar mergând direct în comunitățile unde avem cele mai multe astfel de probleme, pentru a discuta cu oamenii și a găsi rezolvări punctuale. M-am întâlnit cu Nicolae Păun, președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, am abordat aceste teme și împreună vom stabili un plan concret de acțiune în comunitățile de romi din Romania. Ne dorim să înceteze obiceiul căsătoriilor timpurii care este încă o practică barbară în anumite comunități de romi. Trebuie să se înțeleagă că vorbim despre niște copii, care au nevoie să li se respecte drepturile și copilăria”, a declarat Gabriela Firea.

Ministrul Familiei consideră că “este o misiune grea pe care ne-o asumăm, dar vom avea discuții aplicate, direct în comunitățile unde încă se mai practică aceste obiceiuri”.
“E o măsură prin care încercăm să reducem și numărul mamelor minore sau a celor care abandonează școala. Cele două fenomene sunt consecințele nefaste ale căsătoriilor timpurii. Anul trecut am avut aproape 700 de fete sub 15 ani care au devenit mame mult prea devreme, iar asta nu înseamnă creșterea sănătoasă a natalității pe care ne-o dorim cu toții. În plus, o fată care naște la vârsta asta nu se mai întoarce la școală vreodată”, a adăugat Gabriela Firea.
Începând de anul viitor, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse alături de Partida Romilor va demara proiecte privind combaterea acestor fenomene din comunitățile de romi din România.

Gabriela Firea îl are în echipa sa, pe post de sub-secretar de stat, pe Bogdan Paraschiv, secretar general la Partida Romilor Pro-Europa. El va avea sarcina să se ocupe concret de aceste proiecte.

La sfârșitul întâlnirii, Gabriela Firea a primit de la Nicolae Păun un dar simbolic, Lulica, prima păpușă cu trăsături identice femeilor rome, gândită pentru a combate discriminarea romilor.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință